Mirna šetnja
99

Zenički radnici u zdravstvu traže jednake satnice s ljekarima, kako je i dogovoreno

E. M.
Protestna šetnja radnika u zdravstvu (Foto: E. M./Klix.ba)
Protestna šetnja radnika u zdravstvu (Foto: E. M./Klix.ba)
Zdravstveni radnici u Zenici danas su održali mirnu šetnju kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neusvajanja kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u zdravstvu, čime bi njihova satnica bila izjednačena sa satnicom ljekara.

Više desetina radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica danas je od glavne kapije ulaska u ovu zdravstvenu ustanovu počelo mirnu šetnju koja se nastavila kroz zeničko naselje Crkvice.

Predsjednik Sindikata zdravstva Zenica Fahrudin Heco je kazao da je potpisan sporazum između kantonalnog ministarstva i predstavnika Sindikata kojim je zagarantovano potpisivanje kolektivnog ugovora do kraja januara.

"Tada bi trebala biti izjednačena naša satnica s ljekarima. U primjeni su dvije različite satnice i to je dovoljan način da reagujemo. Da li će kolektivni ugovor biti potpisan ili ne, ne znamo. Ministar je jučer povukao i lagane prijetnje da bi ovo moglo dovesti do urušavanja pregovora, mada ja ne znam kako i šta bismo mogli urušiti", kazao je Heco.

Fahrudin Heco (Foto: E. M./Klix.ba)
Fahrudin Heco (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je da radnici zaposleni u zdravstvu trenutno imaju satnicu 2,45, dok satnica ljekara iznosi 2,6 uz obrazloženje da je razlika mala, ali da vrijeđa dostojanstvo.

"Osjećamo se kao u Južnoafričkoj Republici gdje imate nekoliko nivoa vrednovanja ljudi, i zbog tog razloga i ignoriranja naših zahtjeva odlučili smo se na ovaj način, jer nas drugačije ne čuju", zaključio je Heco.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da ne razgovaraju s osnovnim jedincama te da razgovore vrše samo s predsjednikom kantonalne organizacije.

"Mi s pojedinačnim osnovnim organizacijama ne pregovaramo, bez obzira na to što se radi o najvećoj organizaciji ovog sindikata. Mi imamo ovlaštenog pregovarača, to je predsjedništvo KO NSSRZUZ i svako ko prati dešavanja vidi da se posljednji mjesec po ubrzanoj proceduri završava priprema za potpisivanje kolektivnog ugovora, gdje će sve ovo biti riješeno, tako da ova protestna šetnja neće ništa donijeti u smislu ubrzavanja ovog rješenja, čak, naprotiv, bojim se da ona ne uspori pregovore", rekao je Jupić.

Dodao je da će novi Kolektivni ugovor sa NSSRZRZ u ZDK biti potpisan do Nove godine i da će na snagu stupiti 1. januara, a predviđa povećanje plate za od 10,5 do 11 posto.

Protestna šetnja radnika u zdravstvu (Foto: E. M./Klix.ba)
Protestna šetnja radnika u zdravstvu (Foto: E. M./Klix.ba)

Istakao je da su upravo takvi potezi doveli do toga da se sa NSSRZUZ ZDK pregovara 13 mjeseci, a da su sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK pregovori završeni za mjesec.

"Ovo što će NSSRZUZ dobiti je ono što sam ja nudio prvog dana pregovora. To je jedino što je moguće i realno, a to je povećanje plaća od 11 posto u odnosu na prošli kolektivni ugovor, i jedino što će sigurno biti ispoštovano zdravstvenim radnicima, a da osiguranici neće trpjeti na kvalitetu zdravstvene zaštite", zaključio je Jupić.