Potvrđeno za Klix.ba
48

Zgrada federalnog USKOK-a neće biti u hotelu "Walter", Vlada FBiH u potrazi za novom lokacijom

N. Ž.
Hotel Walter (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hotel Walter (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bit će formalizovan zahtjev da se ide u potragu za zgradom koja će biti sjedište federalnog USKOK-a, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako stoji u Informaciji o poduzetim aktivnostima za pronalazak prostora za smještaj posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, u koju je Klix.ba imao uvid, prvo rješenje bila je zgrada hotela "Walter", nekadašnji "Emiran".

Ova zgrada se od 2017. godine nalazi pod privremenom kontrolom Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu.

Razlog za to je proces protiv nekadašnjeg vlasnika ovog hotela Emira Šarića, koji je u julu 2019. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog krivičnih djela organiziranog kriminala, porezne utaje i pranja novca.

Međutim, kako stoji u dokumentu koji će danas biti predstavljen na sjednici Vlade FBiH, za rješavanje pravnog statusa ovog hotela bilo bi potrebno izvjesno vrijeme, a i bila bi potrebna adaptacija prostora za novu namjenu.

Zbog toga, Radna grupa za iznalaženje smještaja posebnih odjela, formirana u septembru 2022. godine, je donijela odluku na sastanku održanom 18. i 19. jula ove godine da se ide u potragu za privremenim rješenjem gdje bi se posebni odjeli Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH smjestili najkasnije u decembru 2024. godine.

Potraga za trajnim rješenjem bi se nastavila, prema ovom dokumentu.