Kandidat za čelnika grada
57

Zijad Lugavić: Tuzla ima veliki potencijal, njen razvoj ne smije biti zaustavljen

A. K.
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić za gradonačelnika Tuzle izabran je na prijevremenim izborima održanim u februaru prošle godine, a sada pretenduje na puni, četverogodišnji mandat. Za Klix.ba je govorio o razlozima kandidature, položaju Tuzle, realiziranim ciljevima ponuđenim prije nešto više od godinu i po dana te planovima koje bi ostvario, ukoliko mu građani ponovo ukažu povjerenje.

Socijaldemokratska partija (SDP) izabrala je da njihov kandidat za gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima bude Zijad Lugavić. Ovaj aktuelni čelnik grada, govoreći o razlozima kandidature, za Klix.ba kaže da voli i vjeruje u Tuzlu te da želi doprinositi njenom razvoju, kao i unapređenju života svih građana.

"Tuzla je moj dom i kao takva, zaslužuje lidera koji će raditi na izgradnji kvalitetnijeg životnog ambijenta i rješavanju problema s kojima se susreću njeni građani, ali i koji će promovisati pozitivne promjene i prilike. Energiju za djelovanje crpim iz povjerenja i podrške naših građana. Svaki susret s ljudima, svaka priča o njihovim izazovima i uspjesima, jača moju motivaciju da radim još više i bolje. Također, vjerujem da zajedničkim snagama, uz uzajamno poštovanje možemo postići značajne promjene. U četverogodišnjem mandatu i dalje ću biti otvoren i dostupan, slušajući potrebe i ideje naših građana, privrednika i nevladinih organizacija, kako bismo zajedno gradili bolju Tuzlu", kaže Lugavić.

Za gradonačelnika Tuzle je izabran na prijevremenim izborima u februaru prošle godine te nije imao priliku djelovati u četverogodišnjem mandatu. Zanimalo nas je koliko je uspio realizirati od zacrtanih ciljeva i obećanja koje je dao građanima prije nešto više od godinu i po dana.

"Iako je moj mandat započeo na prijevremenim izborima, tokom proteklih godinu i po dana uspio sam ostvariti 98 posto zacrtanih programskih ciljeva i obećanja. Moja predanost građanima Tuzle ostala je nepromijenjena, a fokusirao sam se na prioritetne projekte koji su direktno utjecali na kvalitet života u našem gradu. Jedan od ključnih ciljeva bio je unapređenje komunalne infrastrukture, što smo postigli kroz niz projekata koji uključuju sanaciju i rekonstrukciju ulica, izgradnju modernih kružnih tokova, modernizaciju javne rasvjete i poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i mreže centralnog grijanja", ističe Lugavić.

Temelji za dalji razvoj

Kaže i da je sa svojim timom radio na podršci sportskim i kulturnim aktivnostima, s ciljem jačanja identiteta Tuzle.

"Iako su izazovi prisutni i nije uvijek jednostavno ostvariti sve ciljeve, napravili smo temelje za dalji razvoj. Posvećeni smo kontinuiranom radu, a sve promjene koje provodimo reflektuju potrebe i želje građana, što je ključno za uspjeh. U narednom periodu, nastavit ću radit na unapređenju Tuzle i ispunjavanju obećanja koja sam dao našim sugrađanima", dodao je Lugavić.

Pored matične stranke, podršku njegovoj kandidaturi je pružilo još sedam političkih subjekata te nezavisni kandidat za Gradsko vijeće Tuzle. Kaže da je to za njega velika čast, ali i velika odgovornost.

"Ova šira koalicija dokaz je da smo svjesni ozbiljnosti trenutne političke situacije u Tuzli, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini te pokazuje da postoji zajedničko uvjerenje da Tuzla zaslužuje kontinuiran i predan rad na njenom razvoju. Svjestan sam da ova podrška sa sobom nosi očekivanja i obavezu prema svim građanima, bez obzira na političku pripadnost", navodi Lugavić.

Potcrtavši da je zahvalan na ukazanoj podršci, Lugavić kaže da ona pokazuje da različiti politički subjekti prepoznaju važnost zajedničkog djelovanja za dobrobit svih građanki i građana.

"Transparentnost i odgovornost prema javnosti moraju biti temelj našeg rada, a podrška ovih stranaka i kandidata pokazuje da smo spremni kreirati politike koje će biti javne i dostupne svima. Upravo to mi daje dodatnu snagu – svjestan sam da zajedničkim naporima možemo postići još više. Udruživanje različitih političkih subjekata pokazuje da, kada je u pitanju dobrobit naše zajednice, svi možemo raditi zajedno. To me motiviše da budem još odlučniji u realizaciji ključnih projekata i donošenju pozitivnih promjena za grad Tuzlu", nadovezuje se Lugavić.

Fokus njegovog budućeg rada, ukoliko mu građani ukažu povjerenje, će biti temeljen na nekoliko ključnih ciljeva koji su od suštinskog značaja za unapređenje života u Tuzli.

"Prvo, kvalitet života naših građana je prioritet u mom radu, fokus će biti na poboljšanju uslova života kroz unapređenje javnih usluga, održavanje zelenih površina, te promociju energijske efikasnosti i smanjenje aerozagađenja uz očuvanje životne sredine. Uvođenje obnovljivih izvora energije i kreiranje sigurnog i zdravog životnog okruženja biće ključni elementi ovog procesa", kaže Lugavić.

Ekonomski i turistički razvoj grada

Također, ako bude izabran za gradonačelnika Tuzle radit će na osnaživanju ekonomskog razvoja i turizma, kako bi Tuzla ostala atraktivna destinacija za turiste i investitore, čime bi se stvorila nova radna mjesta i unaprijedio ekonomski standard.

"Zalagat ću se za održivi ekonomski razvoj kroz podršku lokalnim poduzetnicima, ulaganje u infrastrukturu i promociju turizma. Uključivanje dijaspore u razvojne projekte također će biti važan korak ka stvaranju održivog ekonomskog okruženja. Modernizacijom komunalne infrastrukture osigurat ćemo pouzdane i efikasne komunalne usluge, uključujući javni prevoz, puteve, centralno grijanje i higijenu grada, kako bismo poboljšali svakodnevni život naših sugrađana", obećava Lugavić.

Posebnu pažnju planira posvetiti mladima, nudeći im prilike za razvoj u skladu s najnovijim tehnologijama i podržavajući digitalizaciju i inovacije.

"Ovi koraci će stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje i unaprijediti obrazovne prilike u Tuzli. Naša posvećenost očuvanju ljudskih prava i zajedničkog života svih naroda i kultura bit će ključna za našu politiku. Antifašizam, zajednički život i očuvanje naše kulturno-historijske baštine bit će stalni temelj našeg djelovanja, jer su to vrijednosti na kojima je Tuzla izgrađena i koje nas ujedinjuju u izgradnji bolje budućnosti", dodaje Lugavić.

Položaj Tuzle

U nastavku našeg razgovora zanimalo nas je kako ocjenjuje trenutni društveni, ekonomski, politički i socijalni položaj Tuzle te koje oblasti je potrebno dodatno unaprijediti i na koji način.

Kako odgovara, društveno gledano, tamošnji građani mogu biti ponosni na tradiciju zajedničkog života i međusobnog poštovanja, što Tuzlu čini jednim od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini gdje su te vrijednosti duboko ukorijenjene.

"Ekonomski razvoj je moja struka, ekonomija i Tuzla su moje velike ljubavi. Kao doktor ekonomskih nauka, doktorirao sam na digitalizaciji, svjestan sam značaja digitalizacije javne uprave i svih javnih usluga iz nadležnosti lokalne samouprave, kako bi se unaprijedio ambijent za investiranje i olakšao pristup javnim uslugama svim građanima. Rezultati mog dosadašnjeg rada dokaz su da mogu, znam i hoću sačuvati postignuto i ubrzati pravce razvoja Tuzle", ističe Lugavić.

Smatra da se Tuzla treba još više osnaživati jačanjem realnog sektora te implementacijom novih tehnoloških rješenja. Ključna područja za razvoj su podrška malim i srednjim preduzećima, investiranje u nove tehnologije i održivu energiju, kao i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade.

"Grad Tuzla je postigao napredak u oblasti socijalne zaštite, ali uvijek treba dodatno raditi na poboljšanju. Prioritet je omogućiti svima pristup ovim uslugama, posebno ranjivim kategorijama stanovništva. Kroz temeljitu pripremu i apliciranje na javne pozive viših nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i fondova EU, možemo obezbijediti dodatna sredstva za dalji razvoj našeg grada. Tuzla ima ogroman potencijal i upravo kroz takav pristup možemo ga iskoristiti kako bi nastavili s napretkom i unapređenjem kvaliteta života za sve građane i građanke Tuzle", navodi Lugavić.

Prednosti

Najveće prednosti u odnosu na ostale kandidate, prije svega vidi u dugogodišnjem iskustvu u realnom, ali i javnom sektoru te kako kaže, poznavanje specifičnih potreba omogućava mu da razumije izazove i potencijale grada.

"Također, smatram da je ključ uspješnog vođenja grada sposobnost komunikacije, razumijevanja i saradnje sa građanima i različitim akterima, s ciljem stvaranja Tuzle kao grada za novo doba – otvorenog, pametnog, sigurnog, inkluzivnog, kreativnog i punog života. Ujedno, težim da sve odluke koje donosim budu zasnovane na znanju, kompetencijama, te da budu transparentne i u najboljem interesu zajednica. Na kraju, uvjeren sam u potpunosti da samo ovako predan rad i pristup mogu biti od velike koristi za dalji napredak Tuzle", kaže Lugavić.

U pobjedu na lokalnim izborima vjeruje te kako ističe, uvjeren je da samo zajedno u sinergiji mogu donijeti pozitivne promjene za Tuzlu.

"Moja poruka građanima Tuzle je da glasaju za Tuzlu u kojoj zajedno stvaramo bolju budućnost. Ulažimo u kvalitet života, ekonomski razvoj, zdravu životnu sredinu te očuvanje antifašističke tradicije Tuzle. Zajedno gradimo Tuzlu koja brine za svakog građanina i građanku, gdje se svi osjećamo sigurnima i ponosnima na naše različitosti. Uvjeren sam da ćemo kroz zajednički rad, solidarnost i posvećenost ostvariti sve zacrtane ciljeve, te učiniti naš grad mjestom na koje smo svi ponosni i u kojem svi žele da žive. Nemojmo dopustiti da Tuzlu zaustave. Vjerujte rezultatima. Izađimo na izbore i pokažimo snagu Tuzle. Pokažimo da smo na strani poštenja, znanja, pravde, otvorenosti i iskrenosti", riječi su kojima je Lugavić zaključio razgovor za Klix.ba.