Ginuli su u potrazi za drvima
0

Zima u opkoljenom Sarajevu bila je saveznik agresorskih snaga

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Portal Sarajevo-x.com donosi vam seriju rijetko viđenih fotografija opkoljenog Sarajeva. Ovog puta pogledajte kako je glavni grad BiH izgledao i kako su Sarajlije preživljavale tokom zime 1992, 1993. i 1994. godine.

Zima u opkoljenom Sarajevu bio je poseban težak period za građane grada na Miljacki. Osim što su se morali kriti od agresora sa okolnih brda, Sarajlije su morale brinuti i o nedostatku hrane, drva, pitke vode... Kanistere vode i drva za ogrjev su vozili na sankama ili na nekim drugim ručno izrađenim prevoznim sredstvima.

Kako je 6. januara 1993. godine napisao novinar The Associated Pressa, zima je postala još jedan od ubica Sarajlija.

"Nekoliko stotina metara od borbenih linija, Sarajlije sijeku drva kako bi se ogrijali. U proteklih nekoliko dana, više od dvadeset ljudi je umrlo od zime. Reporteri koji su posjetili jednu kuću u sarajevskom naselju Nedžarići, vidjeli su deset tijela umotanih u deke. Neki su sjedili, naslonjeni na zid i gledali ispred sebe. Nije bilo tragova nasilja niti rana od metaka. Umrli su od zime", piše novinar AP u svom izvještaju.

Ostali izvještaji navode kako je tog februara 1993. godine, niska temperatura bila je jedan od saveznika agresorskih snaga. Mnoge Sarajlije su izgubile svoje živote u potrazi za drvima.