Problemi se gomilaju
257

Zlatko Miletić: Lokalni izbori blokirali su rad države, u Parlamentu BiH nema žive duše

M. Gušić
Situacija nikad gora (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Situacija nikad gora (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, preciznije Zastupnički dom, posljednji put je zasjedao prije skoro mjesec i od tada do danas u glavnom zakonodavnom tijelu države ne događa se apsolutno ništa. O tome je za Klix.ba govorio delegat Domu naroda BiH Zlatko Miletić.

Da li je razlog nezakazivanja sjednica na kojima bi se trebali rješavati nagomilani problemi održavanje lokalnih izbora u BiH, pandemija koronavirusa ili nešto treće, nije ni važno, jer ništa ne bi smjelo dovesti u pitanje rad parlamenta jedne zemlje.

U BiH je, međutim, očigledno sve moguće, pa tako i apsurdna činjenica da održavanje izbora za niže nivoe vlasti blokira funkcionisanje državnih institucija. I nije to jedina poražavajuća činjenica - u Parlament niko od zastupnika danima nije došao, rekao nam je Miletić.

"Vjerujte mi, ja svaki dan dođem, nigdje nikog nema. I tako danima, nigdje žive duše. Nema sastanaka Kolegija, tako da oni očigledno nemaju namjeru da se zakaže brzo zasjedanje ijednog doma. Iskreno, nema se šta pretjerano ni staviti na dnevni red. Nije to ništa neuobičajeno, često nam se dešavalo u protekloj i ovoj godini da Parlament jednostavno prestane raditi zbog ovih ili onih razloga. Poražavajuće je to, gomilaju se problemi koje je odavno trebalo riješiti, kazao je Miletić.

Kako je rekao Miletić, tužno je da se, pogotovo u ovakvoj situaciji, zastupnici ponašaju tako komforno, jer su se odavno stekli uslovi da oba doma održe sjednicu kako bi se krenulo u rješavanje gorućih problema koji su već odavno na čekanju. Prema njegovim riječima, to su pandemija koronavirusa i migrantska kriza.

"Imamo situaciju da Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini, koje treba da se bavi pandemijom, uopće ne radi ništa posljednjih nekoliko mjeseci. A situacija nikad nije bila gora. Isto je s migrantskom krizom. Postoje pojedinačni napori da se uradi nešto na tom polju, ali nema sistemske borbe, ne vidi se angažman svih institucija koje se trebaju baviti tim pitanjem. To je vrlo porazno, pogotovo u ovoj situaciji, kada je potrebna koordinacija i pomoć nižim nivoima vlasti", rekao je Miletić.

Upitan da prokomentariše predizborne kampanje političkih partija, Miletić je kazao da je u potpunosti promašena poenta lokalnih izbora i da mnogi očigledno ne shvataju šta oni predstavljaju.

"Ono što bi trebalo biti predmet lokalnih izbora su problemi lokalne zajednice. Na predizbornim kampanjama trebali bi da se ponude konkretni strateški programi koji će riješiti probleme prosječnog građanina. A šta se kod nas radi - broje se krvna zrnca, priča se ko je bio u ratu, gdje je bio, šta je bio. Niko ne priča ni o čemu konkretnom, pogledajte samo predizborne skupove, tu se govori o nekim temama koje uopće nisu aktuelne za lokalnu zajednicu, ističe Miletić.

Naglasio je da se stanje neće promjeniti dok građani ne uzmu stvar u svoje ruke i ne kazne ih za takvo ponašanje, a to će najbolje uraditi tako da na izborima biraju nekog ko će uistinu zastupati njihove interese.

"Želim vjerovati da će CIK poduzeti mjere da ne dođe do zloupotreba glasača. Ima tamo novih snaga koje će dati sve od sebe da to bude sve po propisima. Ono čega se ja bojim su nacionalne mašinerije koje imaju svoje ljude koji su im odani godinama. Bitnije im je da budu izabrani nego životi građana koji ih biraju, pogledajte samo šta se događa na predizbornim skupovima određenih stranki. Građani ih trebaju kazniti za to ponašanje jer je vrlo licemjerno, da ne kažem neki drugi izraz", naglašava Miletić.