Klix Studio
654

Zlatni bh. matematičari Benjamin Mujkić i Vuk Janković: Samo uz kontinuiran rad i trud se mogu postići rezultati

S. Š.
Gosti najnovijeg izdanja Klix Studija bili su profesorica Adisa Bolić i njeni učenici Vuk Janković i Benjamin Mujkić, mladi matematičari koji su se tek vratili s internacionalne matematičke olimpijade u Velikoj Britaniji gdje su osvojili zlatne medalje.

Naime, Vuk i Benjamin, kao i profesorica Adisa, sinoć su se vratili iz Velike Britanije gdje su učestvovali na internacionalnoj olimpijadi.

Ovo je 32. put kako BiH učestvuje na IMO (prvo učešće 1993. godine), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu te u prethodnom 31 učešću niti jedan učenik nije uspio osvojiti zlatnu medalju.

Zlatne medalje osvojili su Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje.

Osim pojedinačnih dobrih rezultata, u ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto u konkurenciji 108 zemalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman u historiji (prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto).

Upravo je ovo bio razlog da ovi zlatni momci i njihova liderka gostuju u Klix Studiju. Govorili su o ovom izvanrednom iskustvu, ali su imali i poruku za sve mlade ljude.

Benjamin je zauzeo 19. mjesto na ovoj olimpijadi, od ukupno 600 učesnika. Gostujući u Klix Studiju, rekao je kako je razvio interesovanje prema matematici, a otkrio nam je i jednu zanimljivost.

"U mlađim razredima, učiteljica me zvala 'digitron', pokazivao sam talenat za matematiku i u ranijim razredima osnovne, a od petog razreda osnovne se takmičim", kaže Benjamin.

Kako su to istakli i Benjamin i Vuk i profesorica Adisa, ministarstvo na čelu sa Naidom Hotom Muminović je finansiralo odlazak na ovu olimpijadu.

"Trenutno država nije učestvovala u finansiranju. Najviše Kanton Sarajevo i ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS", kaže Adisa. Također, dodala je i da je ministarstvo finansiralo odlazak na pripremni kamp u Kinu.

Vuk je pojasnio na koji način funkcioniše matematička olimpijada.

"Šest zadataka za devet sati. Na svakom danu su zadaci podijeljeni prema težinama. Cilj je što prije riješiti sve lakše zadatke", kaže Vuk.

Ono na šta su naši gosti posebno skrenuli pažnju jeste to je za uspjeh i dobre rezultate potrebno danonoćno i kontinuirano raditi.

"Pripreme počinju od petog razreda osnovne. Pripreme ne mogu biti mjesec dana pred olimpijadu, potreban je kontinuiran rad i više vrsta rada, recimo individualni. Naravno, od velikog značaja su i timske pripreme kakve mi imamo na PMF-u, kakve organizujemo u okviru ljetnih i zimskih kampova i slično", kaže profesorica Adisa.

I Vuk i Benjamin su za kraj svog gostovanja u Klix Studiju poručili mladima da rade, trude se i budu uporni u ono u šta vjeruju jer uz rad i trud je sve moguće.

Gostovanje zlatnih bh. matematičara u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.