Bivši policajac
13

Zoran Čegar izbjegao odgovornost za više disciplinskih prekršaja odlaskom u penziju

FENA
Zoran Čegar, nekadašnji načelnik Sektora Federalne uprave policije (FUP), početkom septembra je otišao u penziju i protiv njega neće biti nastavljeni disciplinski postupci koji su vođeni zbog više prekršaja, potvrđeno je za Detektor.
U odgovoru FUP-a se navodi da je Čegaru 1. septembra utvrđen prestanak radnog odnosa zbog navršenih 65 godina života. Čegar za Detektor kaže da je preko medija čuo da je otišao u penziju.

Iz FUP-a su ranije Detektoru potvrdili da se protiv Čegara vode tri disciplinska postupka, ali nisu željeli navesti na šta se oni odnose, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka. Kako je Detektor nezvanično saznao, jedan postupak se vodi za šamaranje radnika parkinga u Sarajevu, drugi za prijetnje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i treći za krivotvorenje isprave na osnovu istraživanja o njegovoj imovini. Sva tri postupka su obustavljena do okončanja krivičnih postupaka.

Čegar o disciplinskim postupcima kaže da mu je sve “spakovano“.

"Svi znaju da je to spakovano, odakle je došlo… Ne želim o tome komentarisati, to je za mene prošlost", kaže Čegar, kao i da neće govoriti više jer je istraga u toku.

Općinski sud u Dubrovniku njega je ranije osudio na zatvorsku kaznu od sedam mjeseci zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo.

Kazna neće biti izvršena ako dvije godine od pravosnažnosti odluke Čegar ne počini novo krivično djelo.

Vahidin Munjić, direktor FUP-a, za Detektor kaže da je Čegar protekle dvije godine bio pod suspenzijom zbog više krivičnih djela.

Munjić podsjeća na odredbe Zakona o policijskim službenicima BiH, prema kojima se disciplinski postupak prekida ili obustavlja do okončanja krivičnog postupka. Disciplinski postupci se u potpunosti obustavljaju odlaskom u penziju.

"Mi smo imali ranije slučajeve gdje su nastavljali disciplinske postupke i onda je sve palo na sudu. Ja sam njega zatekao suspendovanog, ovo je trebalo s njim ranije završiti, bilo je momenata. Za svaki disciplinski postupak koji se protiv njega vodi, paralelno se vodi krivični postupak. To je nešto najteže što se može desiti policijskom službeniku", smatra Munjić.

Stotine disciplinskih postupaka protiv policajaca otišle su u zastaru zbog proceduralnih nedostataka, a slučajevi policijskog nasilja koji su uznemirili javnost u Bosni i Hercegovini prošli su nekažnjeno ili se dugotrajni postupci još uvijek vode, pokazalo je ranije istraživanje Detektora o postupcima svih policijskih agencija u posljednjih pet godina, na osnovu dokumenata i podataka koje većina njih pokušava sakriti.

Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, kaže da je Čegar već bio suspendovan “zbog navodno nekih nečasnih radnji“, kada je on došao na poziciju ministra. Isak ne zna zbog čega.

"Gledao sam par medijskih nastupa gdje se predstavlja kao vrhunski policijski stručnjak, priča o nekim radnjama, daje izjave, ocjenjuje rad FUP-a, čovjek koji je ocijenjen najnižim, suspendovan", kaže Isak.

"Da sam ja bio direktor kada je momka išamarao na parkingu, on bi dobio prestanak radnog odnosa u roku od mjesec dana. Problem je što ga je rukovodilac organa ranije štitio. On je odmah trebao biti lišen slobode", kaže Munjić.

On podsjeća na događaj u Narodnoj Skupštini Republike Srpske kada je Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a, nakon što je gurnuo Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banje Luke, osuđen na dva mjeseca zatvora.

"Ovdje kod nas šamara dijete, Tužilaštvo ništa, direktor ništa", kaže Munjić.

Azhar Kalamujić, novinar CIN-a koji je objavio tekst o Čegarovim nekretninama, smatra da je ovaj policajac trebao mnogo ranije odgovarati zbog premlaćivanja na parkingu ili zbog sukoba s kolegom u garaži MUP-a.

"Ali je to prošlo bez sankcija. Ne znam šta je bilo posrijedi ali moj je utisak, nakon kontakata s Unutrašnjom kontrolom MUP-a, da oni nisu bili zainteresirani da procesuiraju Čegara. Naprimjer, naše nalaze o njegovoj ogromnoj imovini uopšte nisu htjeli uzeti u obzir", kaže Kalamujić.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Detektor navode da je istraga u navedenom predmetu u završnoj fazi te da će, kada bude donesena konačna tužilačka odluka, informisati javnost.

Nedavno je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Zorana Čegara zbog krivotvorenja isprave. On se tereti da je 18. januara 2019. godine zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu dostavio krivotvoreni ugovor o kupoprodaji nekretnine u Nišićima, bez datuma i potpisa, na ime Zoran Čegar, i “bez da je sačinjen od strane notara iz Srbije čiji pečat nije korišten u ugovoru”. Prema saopćenju, uknjižba je odbijena rješenjem Općinskog suda u Sarajevu.

"Čegar se tereti da je, i četiri dana nakon toga, isti krivotvoreni ugovor dostavio i Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar u Općini Ilijaš, iako je znao da navedeni ugovor, potvrda i klauzula nisu sačinjeni od strane notara iz Srbije. Tako javne isprave upotrijebio je kao prave radi promjene upisa posjednika na tri parcele u Nišićima", navedeno je u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.