Od 8. jula ga nema
40

Zoran Galić i dalje je zamjenik direktora SIPA-e, iz bjekstva: Niko ne čini ništa da se to promijeni

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zoran Galić i dalje je u bjekstvu, ali uprkos tome i dalje se vodi kao zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zahvaljujući Nezavisnom odboru i Vijeću ministara BiH koje ga još nije niti smjenilo niti razriješilo dužnosti.

Galić je nedostupan policijskim i pravosudnim organima BiH od 8. jula. Pretpostavlja se da je u Hrvatskoj, a nedavno su hercegovački mediji pisali da je navodno viđen u Imotskom.

Za mnoge prilično "neprecizan" dopis Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH doprinio je da Vijeće ministara BiH ne smijeni, ali ni razriješi Galića.

Naime, Nezavisni odbor je uputio "prijedlog Vijeću ministara BiH da razmotri mogućnost smjene Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e, a istovremeno imajući u vidu da je Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje sa te dužnosti."

Državni ministri, u nezvaničnim razgovorima za Klix.ba, kažu da ne žele biti "baba Vange" i procjenjivati da li je Nezavisni odbor za smjenu ili za razrješenje te smatraju da se Nezavisni odbor treba ponovo izjasniti, ali ovaj put konkretno. S druge strane iz Nezavisnog odbora poruka da su se već odredili o smjeni Galića i da neće više otvarati ovu temu.

Prema svemu sudeći, Zoran Galić će jop neko vrijeme ostati zamjenik SIPA-e, iz bjekstva s obzirom da trenutno niko ništa ne poduzima da se ovaj bjegunac smjeni sa vrlo važne funkcije.

Sud BiH je na zahtjev Tužilaštva BiH 8. augusta raspisao međunarodnu potjernicu za zamjenikom direktora SIPA-e Zoranom Galićem. Galić ima državljanstvo Hrvatske i iskustvo govori da ga Republika Hrvatska neće izručiti BiH.