Kakva je ovo država
213

Zoran Galić je pobjegao od zakona, baš kako su bježale i sakrile se ubice Vedrana Puljića

D. Be.
Zamjenik direktora SIPA-e osumnjičen za više krivičnih djela
Zamjenik direktora SIPA-e osumnjičen za više krivičnih djela
Zoran Galić, aktuelni zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i donedavni direktor Granične policije BiH, nedostupan je organima gonjenja Bosne i Hercegovine od kada je saznao da će biti uhapšen. Pobjegao je.
On je samo još jedan u nizu državljana Bosne i Hercegovine koji su iskoristili benefit dvojnog državljanstva i hrvatske putovnice da pređu granicu i postanu, za sada, nedostupni.

Ono što je u konkretnom slučaju skandalozno jeste činjenica da se radi o visokopozicioniranom funkcioneru državne policijske agencije i osobi koja je godinama na čelnim pozicijama u policijsko-sigurnosnim institucijama, od kantonalnih do državnih i koji je "otkriven" u Sky prepiskama. Galić je bio na čelu dvije od tri državne policijske agencije (GP, SIPA, DKPT).

Tužilaštvo BiH je potvrdilo da je Zoran Galić ilegalno prešao granicu BiH i Hrvatske s ciljem da ga ne uhapse policijski službenici SIPA-e u kojoj je on zamjenik direktora.

Kada zamjenik direktora SIPA-e, bude meta istražnih organa, a zatim mu "procuri" iinformacija da će biti uhapšen i on odluči pobjeći, postavlja se pitanje u kakvoj mi to državi živimo?

U državi gdje je drugi čovjek SIPA-e osumnjičen za više krivičnih djela i koji odluči pobjeći od zakona države kojoj je položio zakletvu.

Državno tužilaštvo tereti Zorana Galića za zloupotrebu položaja i primanje dara u vrijeme dok je rukovodio Graničnom policijom BiH. Portal Istraga je pisao da je na poklon dobio automobil Passat i da je sarađivao sa švercerima duhana.

Galić je pobjegao, ali nije Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje. U istoj akciji uhapšen je i Ivica Bago iz Gruda, a koji je ranije hapšen u Splitu i sumnjičen za šverc cigaretama. Akcija "Kings" je sprovedena na osnovu međunarodne razmjene informacija sa Europolom.

Prije nego je postao direktor Granične policije BiH (2014. - 2023. godina), sedam godina je bio i komesar MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, a prije toga načelnik policije u Posušju.

U vrijeme kada je bio šef kantonalne policije 2009. godine u Širokom Brijegu ubijen je Vedran Puljić, navijač FK Sarajevo. To ubistvo nikada nije rasvijetljeno.

I baš tu noć, 4. oktobra, iz policijske stanice je pobjegao Oliver Knezović, jedan od osumnjičenih za ubistvo, a zatim ilegalno prešao granicu u Hrvatsku gdje je prošle godine pred splitskim sudom nepravomoćno oslobođen optužbi.

Najvatreniji navijači FK Sarajevo u više navrata su istakli da su za ubistvo, ometanje istrage i zataškavanje odgovorni pripadnici MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona čiji je komesar u to vrijeme bio Zoran Galić, današnji zamjenik direktora SIPA-e.

Da bjekstvo Olivera Knezovića iz policijskih prostorija neće biti jedina misterija, vidljivo je i iz saopćenje tadašnjeg glasnogovornika MUP-a ZHK Damira Čuture, kojem je šef bio Zoran Galić.

Iako je kasnije utvrđeno da je Vedran Puljić ubijen iz vatrenog oružja, policijski portparol je 5. oktobra 2009. godine dao prilično samouvjerenu izjavu, iako je naglasio da obdukcija nije ni obavljena.

"Obdukcija će pokazati točan uzrok smrti. No, već sada pouzdano možemo reći, na temelju informacija koje smo dobili od iskusnih liječnika iz Doma zdravlja, da je uzrok smrti udarac tvrdim oštrim predmetom, najvjerojatnije kamenom."

No, uzrok smrti nije bio udarac kamenom.

Prema ranijem nalazu vještaka balističara Vojina Maštruka, osim iz pištolja policajca Dragana Vujevića, kojeg mu je prema optužnici Oliver Knezović oteo, meci su mogli biti ispaljeni i iz pištolja policajca Mladena Jurića, što u prethodno nalazu nije elaborirano. Istovremeni su bili i zaključci da je zrno kojim je pogođen Vedran Puljić moglo biti ispaljeno s mjesta gdje je stao Knezović, ali i iz pravca gdje je stajao policajac Mladen Jurić.

Policajac Vujović je tvrdio da nije pucao iz vatrenog oružja tokom nereda u Širokom, ali na njegovim rukama su pronađeni tragovi baruta. Vujović se, navodno, branio tvrdeći da barut na njegovim rukama potječe od zapaljenih pirotehničkih sredstava sa kojim je u toku nereda stalno bio u doticaju.

Jednom prilikom Oliver Knezović, koji je pobjegao iz policijske stanice i ilegalno prešao u Hrvatsku, je rekao da je odlučio pobjeći kada je shvatio da će mu "prišiti" djela koje nije počinio. Podsjetit ćemo da su iz Širokog Brijega kobne noći dolazile informacije da je Oliver Knezović priznao ubistvo te se sam predao.