Misija NATO-a
413

Žrtve iz Mostara: Nećemo dopustiti da Hrvatska vojska dođe u BiH, zločin im neće biti oprošten

N. V.
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Iz Udruženja logoraša Mostar reagovali su danas na sve češće pozive hrvatskih političara NATO-u da uključe Hrvatsku vojsku u mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini. Oni su istaknuli da su hrvatsko političko rukovodstvo i vojska presuđeni za udruženi zločinački poduhvat u BiH te kao da takvi ne mogu doći.

"Već izvjesno vrijeme u javnosti razni političari iz Hrvatske pokušavaju da proguraju ideju i zahtjev da Hrvatska vojska bude sastavni dio snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Nismo željeli reagovati, nadajući se da je to bio jedan od probnih balona koji su, posebno u posljednjih nekoliko godina, stalni iz nama susjedne Hrvatske. Nismo, sve dok nismo pročitali izjavu advokata Mišetića koji pokušava da svojim tumačenjem istine želi nama koji smo preživjeli oslobađanje" od presuđene agresorske vojske reći da trebamo vjerovati njemu, a ne svojim očima i svojim tijelima. Također nam kaže da ne trebamo vjerovati svima onima koji su ubijeni u logorima i koji i 30 godina nakon rata nisu našli svoj smiraj jer se i dan danas vode kao nestali", rekli su oni.

Navode da teza u kojoj je Hrvatska vojska oslobodila BiH ima "rupe" ako se podsjetimo 1993. i 1994. godine.

"Pokušavajući da zamjeni tezu i pokušavajući da sam nametne krivicu na pleća hrvatskog naroda poturajući mantru na kojoj danas jašu tzv. branitelji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, da se optužuje jedan narod. Mišetiću (namjerno ne kažem gospodin), ne lažite javnost i ne lažite svoj narod. Niko ne stavlja krivicu niti optužuje jedan narod, ali optužuje tj. samo javno govori da je političko rukovodstvo Hrvatske na čelu sa Tuđmanom i političko rukovodstvo tzv. HRHB presuđeno za udruženi zločinački poduhvat (UZP) samim tim i ideja tzv HRHB. Konstantnim ponavljanjem laži od vas i inih nikada nećete promijeniti tu činjenicu i to će ostati mrlja na obrazu hrvatske politike koju neće moći izbrisati niko i nikad", navode.

Na kraju poručuju jasno da neće dozvoliti hrvatskim vojnicima da kroče u BiH te da im nikada neće oprostiti zločine.

"Obavještavamo sve političke faktore u Bosni i Hercegovini koji se ovih dana bore za vlast i ne shvataju ozbiljnost i pogubno te ideje, a nisu niti jednim gestom niti izjavom digli svoj glas protiv ove ideje, da je svako prešutno odobravanje dolaska presuđene vojske koja je izvršila agresiju na našu zemlju, zločin koji nikada i nikom neće biti oprošten od strane žrtava logora HRHB. Logoraši su najbolje osjetili na svojim leđima oslobodilačku vojsku nazvanu po raznim imenima životinja (pume, tigrovi, lavovi .....). Žrtve ne žele niti će dopustiti dolazak vojske koja je provodila zločinačku politiku na prostoru Bosne i Hercegovine i protiv toga će se boriti svim demokratskim i raspoloživim sredstvima. To moraju da znaju i svi međunarodni faktori koji svojim djelovanjem pokušavaju da realizuju ideju sljedbenika politike UZP-a. Žrtve šutjeti neće, jednom su morale ali nikad više", zaključili su.