Nezapamćena tragedija
23

Žrtve iz Sanskog Mosta su ubijene na različitim lokacijama u školi: "Od danas više niko nije isti"

E. M.
Jedna od učionica u kojoj se dogodilo ubistvo (Foto: E. M./Klix.ba)
Jedna od učionica u kojoj se dogodilo ubistvo (Foto: E. M./Klix.ba)
Šok, tuga i očaj od jučer vladaju u Sanskom Mostu, mirnom gradiću u kojem se jučer dogodila nezapamćena tragedija - monstruozno ubistvo u prostorijama Mješovite srednje škole (gimnazije).

Uposlenik škole Mehemed Vukalić iz automatske puške ubio je direktora Gimnazije Nijaza Halilovića, sekretaricu škole Nisvetu Kljunić i profesoricu engleskog jezika Gordanu Midžan. Ubistva je izvršio na različitim lokacijama u školi, nakon čega je pucao u sebe, ali je preživio.

Jedna od učionica u kojoj se dogodilo ubistvo (Foto: E. M./Klix.ba)
Jedna od učionica u kojoj se dogodilo ubistvo (Foto: E. M./Klix.ba)

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Denis Osmankić nakon jučerašnjeg tragičnog događaja u srednjoj gimnaziji u Sanskom Mostu je kazao da više niko nije isti od jučerašnjeg dana.

"Od danas više niko nije isti. Duboko potreseni, uznemireni i ožalošćeni skupljamo snagu da smisleno odgovorimo na nezapamćeni zločin u mjestu i među ljudima gdje nasilje naprosto ne pripada", kazao je ministar Osmankić jučer nakon nezapamćene tragedije.

Uz izražavanje saučešća porodicama preminulih, kolegama, kolegicama, djeci i roditeljima kao i građanima Sanskog Mosta, istakao je da su opredijeljeni da smisleno odgovore svim snagama i resursima, zajedno sa svim partnerima i dobrim ljudima.

"Naš prioritet je dobrobit naših uposlenika, djece, roditelja i čitave zajednice. U to ime, Ministarstvo će već danas ponuditi konkretne korake u pružanju psihosocijalne podrške porodicama, kolegama i kolegicama, djeci i svim drugima koje je ovoj nezapamćeni i nerazumljivi događaj zatekao. Već smo u procesu planiranja aktivnosti u školama na području čitavog kantona sa posebnim akcentom na Sanski Most", pojasnio je ministar.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Denis Osmankić (Foto: Klix.ba)
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Denis Osmankić (Foto: Klix.ba)

Istakao je da osnovne i srednje škole u Unsko-Sanskom kantonu, radi dobrobiti svih, neće raditi danas i sutra.

"U danima koji su pred nama, kreirat ćemo humano i empatično okruženje za sve, kako bismo vratili život tamo gdje i pripada. Ministarstvo, uz pomoć partnera, obećava da će dati sve od sebe da napravi škole i zajednice sigurne za sve nas", zaključio je Osmankić.

Ministar unutrašnjih poslova Adnan Habibija je kazao da će na ulicama Unsko-sanskog kantona i institucijama narednih dana biti pojačane aktivnosti policijskih službenika.

U Sanskom Mostu će, kako je kazao načelnik Faris Hasanbegović, biti proglašen najvjerovatnije trodnevni dan žalosti, dok bi na nivou Unsko-sanskog kantona Dan žalosti trebao biti na dan dženaze/sahrane ubijenih.

Također, ministarstvo obrazovanja će danas donijeti odluku o mogućem prolongiranju školske godine, a očekuje se i reakcija Kantonalnog tužilaštva USK na jučerašnji događaj.