Sarajevo
53

Zvaničnici EUFOR-a posjetili KCUS, dogovorene zajedničke aktivnosti

A. L.
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan je sastanak s visokim zvaničnicima EUFOR-a i vojnim atašeom Ambasade Njemačke, u okviru kojeg su dogovarani modeli unaprijeđenja dugogodišnje saradnje.

Kako je saopćeno, jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu je usavršavanje i edukacija ljekara i medicinskog osoblja Klinike urgentne medicine KCUS-a u određenim vojno-civilnim zdravstvenim ustanovama u Njemačkoj.

Prema riječima šefa Klinike urgentne medicine doc.dr Adnana Mušanovića, na ovu Kliniku se dovoze najteži životno ugroženi bolesnici, čiji životi ovise od hitre i stručne reakcije i ukazane pomoći.

"Raduje me da će naši ljekari i medicinsko osoblje dobiti priliku za dodatno usavršavanje i edukaciju, koja će im sigurno biti od značajne koristi u budućem radu. Mi smo navikli na urgentne situacije, imamo stručni kadar i dugogodišnje iskustvo u zbrinjavanju urgentnih slučajeva, ali je medicina oblast koja zahtijeva cjeloživotno usavršavanje. Odlaskom naših ljekara i osoblja na usavršavanje u njemačke vojno-civilne zdravstvene ustanove unaprijedićemo višegodišnju uspješnu saradnju te steći nova profesionalna iskustva koja ćemo primjeniti u radu s našim pacijentima", istakao je Mušanović.

Visoki zvaničnici EUFOR-a i vojni ataše Njemačke ambasade u BiH posebnu zahvalnost izrazili su Klinici urgentne medicine, Klinici za radiologiju, Klinici za ortopediju i traumatologiju i VIP Ambulanti KCUS-a sa kojima najčešće sarađuju.

"Izuzetno smo zadovoljni zdravstvenim uslugama ali i općenito odnosom uposlenika KCUS-a prema pripadnicima naših snaga. Nastojaćemo poduzeti sve aktivnosti u cilju unaprijeđenja i proširenja postojeće saradnje. Uručenjem Zahvalnica Klinici urgentne medicine, radiolozima, hirurzima i VIP Ambulanti dodatno izražavamo koliko cijenimo pomoć koju nam KCUS pruža u situacijma kada nam je ista neophodna", kazali su.

Zamjenica v. d. generalne direktorice prof.dr Sabina Prevljak zaželjela je dobrodošlicu gostima, ističući da je Klinički centar UNSA ustanova čija vrata su uvijek otvorena za sve kojima je potreba zdravstvena skrb.

"Svakodnevno radimo na unaprijeđenju zdravstvenih usluga, u okviru kojih širimo dijapazon postojećih procedura i metoda u liječenju u svim oblastima našeg rada. Poseban akcent stavili smo na dijagnostiku, jer od pravovremene i adekvatne dijagnostike većinom zavisi ukupan ishod liječenje pacijenata. Klinika urgentne medicine prva je u koju dolaze bolesni i povrijeđeni, te svjesni te činjenice značajnu pažnju pridajemo kadrovskom jačanju ove klinike, u smislu stručnog i naučnog usavršavanja. S toga je proširenje dosadašnje saradnje sa EUFOR-om i dizanje na viši nivo u okviru kojeg će našim uposlenicima biti pružena mogućnost da uče od kolega iz Njemačke od izrazite važnosti. Otvoreni smo za sve vidove saradnje koji za cilj imaju unaprijeđenje kvalitete zdravstvenih usluga", kazala je Prevljak.