"Zaboravio" na praksu
84

Zvizdić kritikovao Delegaciju EU u BiH zbog dolaska na javnu raspravu o zastavi i grbu u RS-u

N. Ž.
Denis Zvizdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na društvenim mrežama problematizirao prisustvo zvaničnika Delegacije EU u BiH na javnoj raspravi o zakonu o upotrebi himne, zastave i grba u RS-u.

"Informacija da su na javnoj raspravi o neustavnom uvođenju grba Nemanjića i himne Srbije u NSRS bili prisutni predstavnici Delegacije Evropske unije i Misije OEBS-a mi djeluje kao da je iz rubrike 'vjerovali ili ne'. Javnost interesuje da li su ti predstavnici imali svoj stav o toj antiustavnoj i protivzakonitoj inicijativi, imajući u vidu raniju odluku Ustavnog suda BiH kao i Zakon o zastavi BiH i Zakon o grbu BiH, i ako su imali stav - koji je to stav?", objavio je Zvizdić.

Ovdje se referirao na činjenicu da je u Banjoj Luci održana javna rasprava u vezi sa Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Međutim, ono što je Zvizdić zanemario u svojoj kritici jeste praksa u BiH, barem što se tiče stranih diplomata.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, strane diplomate u BiH, ali i u ostatku svijeta, često dolaze na razne javne rasprave širom zemlje kako bi "osjetili puls" države.

To ni na koji način ne znači da diplomate i države ili organizacije koje predstavljaju podržavaju ili čak legitimizuju prijedloge, a posebno one koji su sporni poput navedenog nacrta zakona u RS-u.

Uostalom, poenta javnih rasprava u zakonodavnom procesu jedne države ili nižeg tijela jeste da osobe ili organizacije koje imaju primjedbe na tekst prijedloga mogu to iznijeti.

Naravno, to nije posao stranih diplomata, koji bi se time miješali u unutrašnja posla jedne zemlje, ali ih ništa ne spriječava da prisustvuju javnim raspravama kako bi više saznali o tome šta se u državi dešava.