Najviši diplomata EU
50

Borrell kaže da su rakete dugog dometa neophodne i da bi Zapad trebao dopustiti Ukrajini da ih koristi

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina je saopćila da je, kako bi odbranila liniju fronta svoje invazije na Kursk, uništila ruske mostove američkim raketama Himars. Nakon toga su stigle različite reakcije, a visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je da su neophodne i rakete dugog dometa za suzbijanje ruske agresije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio od zapadnih saveznika dozvolu da koriste rakete dugog dometa, međutim odobrenje uporno izostaje. Borrell smatra da na Zapadu trebaju odgovoriti pozitivno.

"Zapadni dobavljači bi trebali pustiti Ukrajini da ispali svoje moćno oružje dugog dometa na ciljeve u Rusiji", rekao je Josep Borrell u srijedu.

Borrell, koji se smatra najvišim diplomatom EU, zalagao se za "ukidanje ograničenja na upotrebu sposobnosti protiv ruske vojske koja je uključena u agresiju na Ukrajinu, u skladu sa međunarodnim pravom". Navodi da bi to "ojačalo ukrajinsku samoodbranu tako što bi ukinulo rusko utočište za njene napade", kao i spasilo živote i unaprijedilo mirovne napore.

Borrell je rekao da će to pitanje biti na dnevnom redu za razgovore tokom uzastopnih sastanaka ministara vanjskih poslova i odbrane EU koji će se održati 29-30 augusta u Briselu, na kojima će učestvovati Dmytro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Nakon razgovora s Kulebom, Borrell je također rekao da je ukrajinska kontraofanziva na Kursk zadala "ozbiljan udarac" ratnom narativu Vladimira Putina .