Formiranje Vlade FBiH
49

Bradara, Stojanović i Lendo na zajedničkom sastanku: Novi i posljednji pokušaj dogovora

N. V.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara je objavila fotografiju sa potpredsjednicima Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom.

Fotografija je čini se nastala u prostorijama gdje je smješteno rukovodstvo FBiH, a iznad fotografije je poručila da je riječ o "novom i posljednjem pokušaju dogovora".

"Idemo dalje u skladu sa procedurama, Ustavu i ovlastima", navela je.

Inače, njih troje moraju postići saglasnost o imenovanju nove Vlade FBiH kako bi ona mogla biti uspostavljena, ali Lendo ne želi podržati vlast u kojoj nema SDA.

Bradara je još 30. marta donijela odluku o imenovanju premijera i svih ministara, a Stojanović je danas dao svoju saglasnost. Međutim, zakonski odluka ne može ići u parlamentarnu proceduru ukoliko je ne potvrdi i Lendo. Upravo to su večeras još jednom pokušali dogovoriti.

Stranke Osmorke i HDZ uvjeravaju da će nova Vlada FBiH biti formirana 6. aprila (četvrtak), ali to s obzirom na odluku Lende, prema zakonu i ustavu nije izvodivo. Jedini način je da prvo bude promijenjen Ustav FBiH - intervencijom visokog predstavnika ili glasanjem u Parlamentu FBiH.