Uz BiH, jedini u svijetu
146

Britanija danas obilježava 29. godišnjicu genocida u Srebrenici na nacionalnom nivou: Hiljadu događaja širom države

M. G.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Preživjeli genocida, diplomati, te lideri zajednice i civilnog društva okupit će se danas u Uredu za vanjske poslove, zajednicu i razvoj u Londonu kako bi obilježili 29. godišnjicu genocida u Srebrenici i odali počast onima koji su ubijeni u najstrašnijem zločinu na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Novoizabrani ministar za Evropu iz redova Laburističke stranke, Stephen Doughty, bit će domaćin nacionalne ceremonije u Uredu za vanjske poslove, dok će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović biti glavni govornik.

Velika Britanija je jedina zemlja osim Bosne i Hercegovine koja obilježava genocid u Srebrenici na nacionalnom nivou. Ova ceremonija je samo jedna od preko hiljadu događaja i aktivnosti koje ove sedmice širom Velike Britanije organizira humanitarna organizacija Remembering Srebrenica UK.

Raznolike zajednice širom Velike Britanije organiziraju memorijalne događaje i aktivnosti u školama, općinskim vijećnicama, zajedničkim centrima i mjestima bogosluženja kako bi odali počast za više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih u samo nekoliko dana u julu 1995. godine.

Predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica UK, dr. Waqar Azmi OBE, izjavio je: "Velika je privilegija što nam se pridružio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, za ovogodišnji Nacionalni dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji i zahvalan sam novoizabranoj laburističkoj vladi na podršci ovom važnom događaju.

Tema ovogodišnjeg Nacionalnog dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji je "Ja sam zato što si ti" i, kako navodi Azmi, podsjeća nas da su zajedničke veze koje imamo kao ljudska bića mnogo važnije od onoga što nas dijeli.

"Nikada nije bilo važnije da učimo iz Srebrenice. Ne samo da moramo učiti, već moramo i djelovati i razbiti korijene negiranja genocida u Srebrenici, mržnje i straha: okupljanjem zajednica; olakšavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga; i nastojanjem da transformiramo naš narativ iz podjele u jedinstvo", zaključio je Azmi.