Akcija "Kanas"
36

Bijeljina: Zajednička akcija SIPA-e, Europola i Slovenije, na meti diler droge i oružja

S. Š.
Bijeljina (Foto: A. K./Klix.ba)
Bijeljina (Foto: A. K./Klix.ba)
U Bijeljini je u utorak uhapšena jedna osoba zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo "Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija".

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer postupili po naredbi Osnovnog suda u Bijeljini za pretres stana, ostalih prostorija, pokretnih stvari i osoba i privremeno oduzimanje predmeta i naredbi Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina za izvršenje naredbe suda u predmetu kodnog naziva "Kanas".

Izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Bijeljine i tom prilikom pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela "Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija".

Tokom provođenja operativne akcije jedna osumnjičena osoba lišena je slobode i nad njom je izvršena kriminalistička obrada te je ispitana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpušteno u dogovoru sa postupajućim tužiocem, saopćeno je iz SIPA-e.

U ovom predmetu u prethodnom periodu ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Republike Srbije, SBPOK-om, zatim sa policijskim i pravosudnim organima Republike Slovenije i Europolom. Tokom rada na predmetu podršku je pružio Centar za provođenje zakona Jugoistočne Evrope – SELEC.