Stekla veliku korist
48

Bivša uposlenica Centra za ljudska prava u Sarajevu osuđena zbog krađe novca iz blagajne

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivom Aidu Mehičević zbog krivičnih djela pronevjera u službi i krivotvorenje isprave unutar Centra za ljudska prava.

Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci. Kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Mehičević je osuđena da je dok je radila u Centru za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu na poslovima referenta za administrativne poslove i istovremeno bila zadužena i za vođenje bankovnih računa kao i blagajne, novac prisvajala sebi tako što ga je prvo unosila u blagajnu, pa ga potom sukcesivno uzimala ili direktno iz blagajne izrađujući lažne priznanice na imena određenih osoba.

Lažne priznanice upotrijebila je kao prave u cilju prikrivanja manjka koji je načinila u blagajni i dostavljala ih u računovodstvo Univerziteta u Sarajevu.

Na taj način je sebi pribavila korist u iznosu od 39.641,99 KM, koja joj je presudom oduzeta. Istovremeno joj je izrečena zabrana vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u oblasti ekonomsko-finansijskih poslova u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.