Stravične scene
3

Uznemirujući snimak / Bosanskohercegovačku pjevačicu Aldinu Bajić brutalno pretukao suprug Adis Cigura

Klix.ba
Jutros je javnost ostala šokirana viješću o teškom fizičkom napadu na bosanskohercegovačku pjevačicu Aldinu Bajić. Prema izvještajima koji su se ubrzano proširili društvenim mrežama, Aldinu je pretukao njen suprug, muzičar Adis Cigura, a snimak brutalnog napada izazvao je val osuda u javnosti.

Incident se navodno dogodio u njihovom zajedničkom domu, u dnevnom boravku, a snimak koji kruži društvenim mrežama prikazuje trenutak u kojem Aldina sjedi na kauču, dok njen suprug kleči pored nje.

U jednom momentu, nakon što mu je predala mobilni telefon, Adis počinje da je udara šakama po glavi, obara je na pod, a zatim nastavlja udarati nogama po glavi. U stravičnom prizoru, vidi se kako je hvata za kosu i vuče je po podu. Ovaj brutalni napad izazvao je ogromnu zabrinutost i reakcije kako u javnosti, tako i među institucijama.

Pjevačica Aldina Bajić je, prema izjavama medija, nakon napada smještena pod ljekarsku njegu, te se nalazi na jakim sedativima zbog ozbiljnog fizičkog i emotivnog stanja. Trenutno je pod nadzorom ljekara, a njeno zdravstveno stanje se pomno prati.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Rusmir Isak, potvrdio je da je Adis Cigura uhapšen i smješten u pritvor, gdje će čekati daljnje zakonske postupke. Ovaj slučaj je dodatno podstakao rasprave o nasilju u porodici, problemu koji je i dalje veoma prisutan u društvu, ali često ostaje skriven iza zatvorenih vrata.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, izdala je saopštenje povodom ovog incidenta, u kojem su oštro osudili nasilje nad ženama, posebno naglašavajući ozbiljnost situacije kada je riječ o nasilju u porodici. U saopštenju se naglašava kako ovakav slučaj ukazuje na potrebu hitne reakcije društva i institucija u cilju sprječavanja nasilja i zaštite žrtava.

"Ovaj brutalni napad ističe ozbiljan problem koji zahtijeva hitnu pažnju. Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava," navodi se u saopštenju Agencije. Institucije su pozvane da odmah preduzmu potrebne korake kako bi se osigurala adekvatna pomoć i zaštita za Aldinu, ali i za sve druge žrtve nasilja.

Agencija također podsjeća da Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije, ima obavezu prema međunarodnim standardima zaštite od nasilja, te apeluje na hitnu primjenu preporuka GREVIO komiteta. Implementacija ovih reformi bila bi ključna za efikasniji odgovor na nasilje u porodici, koje, nažalost, predstavlja jedan od najrasprostranjenijih oblika krivičnih djela u zemlji.

Pored toga, javnosti je upućen apel da ne okreće glavu pred nasiljem, nego da prijavi svaki slučaj i pruži podršku onima kojima je potrebna. "Svi smo odgovorni za stvaranje sigurnijeg društva, posebno za žene i djecu," stoji u saopštenju, uz naglasak da neprijavljivanje nasilja također predstavlja krivično djelo. Samo zajedničkom akcijom institucija, građana i društva moguće je stvoriti okruženje u kojem će se ovakvi brutalni napadi spriječiti i adekvatno sankcionisati.

Ukoliko ste vi ili neko koga poznajete žrtva nasilja, molimo vas da potražite pomoć. Postoje organizacije i adresa za podršku koje su tu da vam pomognu. Osim policije, koju možete kontaktirati na broj telefona 122, u Bosni i Hercegovini postoje i dva SOS telefona za žrtve nasilja i to u Federaciji BiH 1265 i u Republici Srpskoj 1264.