Pokušaj ubistva u kafiću
0

Dejan Popović optužen da je pucao u glavu Marku Močeviću u Istočnom Sarajevu u junu ove godine

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Dejana Popovića zbog krivičnog djela "Ubistvo u pokušaju" i krivičnog djela "Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija"
Optužnicom se Dejanu Popoviću stavlja na teret da je drugog juna ove godine oko 21:30 sati u ugostiteljskom objektu "Scream" u Istočnom Sarajevo izvršio navedena krivična djela.

Naime, Popović je nakon verbalne rasprave, a potom fizičkog sukoba sa Markom Močevićem, prilikom kojeg je došlo do razmjene udaraca pesnicama, on otišao do svog stana koji se nalazi u blizini kafića odakle uzima vatreno oružje-pištolj marke "Zastava", kalibra 6,35 mm.

Popović se, potom, sa pištoljem vraća u unutrašnjost ugostiteljskog objekta gdje je noseći navedeni pištolj prišao do stola za kojim je sjedio Močević te u njega ispaljuje dva hica pogodivši ga u predio glave, od čega je zadobio tjelesne povrede, nakon čega mu vatreno oružje oduzima vlasnik kafića, a Popović se udaljava u pravcu svog stana.

Po drugoj tački optužnice, Popović je optužen da je neovlašteno držao vatreno oružje "Zastava" kojim je pucao na Močevića, a za koje nema oružani list, odnosno dozvolu za držanje. Nadalje, pretresom stana koji koristi Dejan Popović izvršenim dan kasnije, trećeg juna, pronađeno i privremeno oduzeto 43 komada metaka kalibra 6,35 mm, za koje nema odobrenje nadležnog organa.

Odlučujući o prijedlogu okružnog javnog tužioca, vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, donijelo je rješenje kojim se protiv osumnjičenog, nakon potvrđivanja optužnice produžava pritvor i može trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže dvije dvije godine, s tim da će sud vršiti kontrolu opravdanosti daljeg trajanja pritvora svaka dva mjeseca, saopćeno je iz tužilaštva u Istočnom Sarajevu.