Akcija FUP-a u Sarajevu
20

Detalji operacije "Omerta": Banda bila pod višemjesečnom istragom, poznato šta je sve oduzeto

S. Š.
Foto: FUP
Foto: FUP
U Sarajevu je danas realizovana akcija kodnog naziva "Omerta", a o detaljima se oglasila i Federalna uprava policije koja je i rukovodila operacijom.
Danas su policijski službenici Federalne uprave policije nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, realizovali operativno-taktičku akciju kodnog naziva "Omerta" na području Kantona Sarajevo.

Akcije se vezuje za dokumentovanje krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu izvršen je pretres na deset lokacija te je slobode lišeno sedam osoba inicijala M.H. (1992), D.H. (1998), S.H. (1989), E.D. (2002), M.M. (2003), R.G. (1975) i M.K (1983) zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičnog djela, prilikom pretresa pronađena je određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, telefoni, sim kartice, te novac, putnička motorna vozila koja su korištena prilikom izvršenja krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

Klix.ba je ranije pisao da je prvoosumnjičeni u današnjoj akciji Muris Hodžić.

"Navedene osobe se sumnjiče da su djelujući kao organizovana kriminalna grupa na području Kantona Sarajevo, duži vremenski period, nabavljala opojnu drogu na ilegalnom tržištu te je dalje distribuirala s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi", saopćeno je iz FUP-a.

Osumnjičeni će biti kriminalistički obrađeni u prostorijama Federalne uprave policije te predata u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju provoditi daljnje aktivnosti na navedenom predmetu.