Poginula jedna osoba
0

Državljanin BiH koji je na međunarodnoj potjernici uhapšen u Srbiji jer je izazvao tešku nesreću

S. Š.
Teška nesreća kod Bačkog Petrovca, Srbija, u kojoj je učestvovao Tomislav Petrović (Foto: Telegraf)
Teška nesreća kod Bačkog Petrovca, Srbija, u kojoj je učestvovao Tomislav Petrović (Foto: Telegraf)
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je prije dva dana uhapšen Tomislav Petrović (1988), sa hrvatskom vozačkom dozvolom i ličnom kartom zbog izazivanja saobraćajne nesreće, a također se nalazi i na potjernici BiH i Austrije.

Osim toga, Petrović je, kako je saopćio Dačić, uhapšen zbog sumnje u stvarni identitet, a na osnovu obavještenja Interpola Sarajeva je utvrđeno da su njegovi hrvatski dokumenti falsifikovani.

Prije dva dana policija je uhapsila Ivana Petrovića (1988), zbog izazivanja saobraćajne nesreće kod Bačkog Petrovca, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. On je kod sebe imalo vozačku dozvolu i ličnu kartu Hrvatske.

"Zbog sumnje u njegov stvarni identitet tražene su informacije od partnerskih policija i upoređivanjem otisaka prstiju utvrđeno je, na osnovu obavještenja Interpola Sarajevo, da se radi o licu Tomislav Petrović (1988), državljaninu BiH, za kojim je raspisana međunarodna potjernica BiH i Austrije, a da su mu hrvatski dokumenti falsifikovani", izjavio je Dačić.

Podsjetit ćemo, Petrović je upravljao Mercedesom kada je, kako se sumnja, u nedjelju u podnevnim satima na ulazu u Bački Petrovac prešao na suprotnu stranu ceste i udario u automobil u kojem je bila porodica iz Novog Sada. U nesreći je poginula S. J. (38), dok je njen muž Ž. J. (36) povrijeđen, kao i njihove tri maloljetne kćerke.

Petrović je pravosudnim organima u BiH poznat još od ranije, uključujući i akciju "Staza" u kojoj su uhapšeni članovi narko bande iz Foče i Trebinja.

Akcija je realizovana u februaru 2022. godine i tada je uhapšeno ukupno 19 osoba kod kojih je pronađeno čak 400 kilograma marihuane.

Petrović je dio i velike akcije "Volan" koja se vezuje za automafiju. Upravo, kao rezultat tog velikog predmeta, Sud BiH je za njim raspisao potjernicu jer se nije odazvao na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 13 mjeseci, na koju je osuđen u navedenom predmetu kao član kriminalne grupe.

Za njim traga i Osnovni sud u Sokocu koji je protiv Petrovića potvrdio optužnicu za napad na policijskog službenika, kojeg je u septembru 2022. godine napao na Palama kada je uhapšen zajedno sa jednim od najtraženijih bjegunaca Еvropske unije Mladenom Samardžijom.