Žrtve bile Ukrajinke
31

Europol o načinu trgovanja ljudima u Evropi: Obećaju vize i posao pa seksualno eksploatišu žene

S. Š.
Izvor: Europol
Izvor: Europol
Europol je podržao špansku nacionalnu policiju (Policía National) u razbijanju kriminalne grupe umiješane u trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije. Osumnjičeni su namamili ukrajinske žrtve obećanjem da će im obezbijediti izbjegličke vize, finansijsku podršku i posao.

Akcija u Almeriji rezultirala je hapšenjem pet osoba, uključujući vođu i organizatora bande, identifikovano je 14 žrtava, a pretresi su izvršeni na pet lokacija.

Zaplijenjena su dva luksuzna vozila, novac, elektronska oprema, ugovori o radu za poslove u uslužnom sektoru te drugi dokumenti vezani za klub u kojem su žrtve eksploatisane.

Kriminalna grupa, aktivna od 2020. godine, regrutovala je svoje žrtve putem interneta, uglavnom putem društvenih mreža, dok su se predstavljali kao menadžeri u agenciji za zapošljavanje. Žrtve su namamljene ponudama za posao za hostese i uloge ispred kuće.

Navodni trgovci ljudima su zatim eksploatisali žene, uglavnom državljanke Ukrajine, ali i Bjelorusije, u klubu za prostituciju u El Ejidu (Almerija), Španija, navodi Europol.

Žrtve su ciljane na osnovu njihove nacionalnosti i dovedene u Španiju sa turističkim vizama, dok im je obećan legitiman posao u industriji zabave i turizma. Po dolasku u Španiju dobili su instrukcije da se prijave za privremenu zaštitu zbog rata u Ukrajini. Nakon ovog procesa, žrtvama je odobren boravak u Španiji.

Međutim, osumnjičeni su ih prevarili. Žrtve nisu dobile nikakav ugovor o radu i tada su eksploatisane kroz prostituciju.

Zločinačka grupa je ostvarila ogromnu nezakonitu dobit kroz eksploataciju velikog broja žena. Žrtve su bile smještene u tri kuće koje je obezbijedila ista osoba koja je upravljala noćnim klubom.

Izolujući žrtve od ostatka društva, trgovci su pokušali da minimiziraju rizik od policijskog otkrivanja ili bjekstva žena, omogućavajući im da obuzdaju, kontrolišu i u potpunosti iskoriste žrtve.