195 kg kristalnog meta
57

Europol: U Poljskoj pronađena najveća laboratorija ikada za proizvodnju sintetičkih droga

S. Š.
Foto: Europol
Foto: Europol
U Poljskoj je otkrivena i uništena do sada najveća pronađena laobratorija za proizvodnju sintetičkih droga, a akcijom je rukovodio Europol.

Središnji istražni biro poljske policije (Centralne Biuro Śledcze Police - CBŚP) i Odjeljenje za borbu protiv narkotika Nacionalne policije Ukrajine onalne policije Ukrajine) provode opsežnu operaciju razgradnje proizvodnih lokacija sintetičkih opioida i katinona. Europol je podržao ovu operaciju, koja je dovela do rasformiranja do sada najveće laboratorije za proizvodnju sintetičkih opioida u Poljskoj.

Tokom 38 racija sprovedenih širom obe zemlje, privedeno je sedam članova kriminalne mreže odgovornih za proizvodnju droge u Poljskoj i Ukrajini.

Pored demontaže raznih laboratorija i zapljene ogromnih količina hemikalija i prekursora droga, policajci su oduzeli 195 kilograma kristalnog metadona.

U samo jednom danu uhapšeno je, dakle, sedam članova kriminalne mreže, osumnjičenih da su rukovodili najvećom laboratorijom sintetičkih droga ikada koja se koristila za proizvodnju metadona u kristalnom oblikuk.

Osim toga, demontirano je osam multi-laboratorija u Poljskoj i Ukrajini, koji se koriste za proizvodnju sintetičkih katinona (mefedron, Alpha-PVP) i metadona.

A akcija je još uključila i:

  • zapljena 195 kilograma metadona u kristalnom obliku;
  • zapljena 153 kilograma Alpha-PVP; -zapljena preko 430 litara reakcionih mješavina različitih vrsta lijekova pripremljenih za završnu fazu proizvodnje;
  • zapljena velikih količina prekursora droga i hemikalija neophodnih za proizvodnju sintetičkih opioida i katinona.

Metadon, sintetički opioid, je tvar koja se koristi u medicinskom polju kao lijek protiv bolova i u liječenju ovisnosti o opioidima.

Međutim, supstanca koju je proizvela kriminalna mreža bila je u koncentrisanom kristalnom obliku, koji se nalazi samo na ilegalnom tržištu droge i čija se opasnost ne može precijeniti, saopćili su iz Europola.

Policija je zaplijenila i supstance kao što su mefedron i Alpha-PVP, koje spadaju u grupu sintetičkih katinona i predstavljaju sve veći problem u nekoliko država članica EU. Ovi lijekovi uzrokuju ozbiljne psihičke i neurološke poremećaje, a njihova zloupotreba je povezana s visokim rizikom od ovisnosti, oštećenja organa i smrti.