Vatrogasci prate
225

Gori šuma na južnoj strani Jahorine, jedan dio teritorije miniran

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na južnoj strani Jahorine je izbio požar jučer poslijepodne i još uvijek je aktivan. Radi se o nepristupačnom terenu, a prema informacijama, jedan dio teritorije gdje je aktivan požar je i miniran.

Trenutno ovaj požar, upravo iz tog razloga, ne gasi niko, ali redovno obilaze ekipe vatrogasaca.

Šef Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin za Klix.ba je rekao kako je na terenu jedna ekipa koja osmatra ovaj dio, a tokom dana su ovaj dio obilazili i pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

"Jedan dio ovog dijela je miniran. Prema informacijama vatrogasaca iz Kantona Sarajevo, požar ne prijeti ničemu, kreće se prema pjeskovitom terenu i zato se očekuje da će sam biti ugašen", naveo je Vukadin.

Iako ovaj dio pripada FBiH, on napominje da će se zajednički sarađivati u slučaju potrebe, kao i do sada.

Ekipi vatrogasaca iz Istočnog Sarajeva je nemoguće prići ovom dijelu upravo jer navodno još ima mina u nekim dijelovima.

"Ne smijemo rizikovati... I sam sam obilazio požar, u pitanju je stara, osušena trava", dodaje on te napominje da je napravljen plan.

Vatrogasci iz Kantona Sarajevo su gasili jedan dio kojem je moguće prići, a drugom miniranom nisu mogli prići. Razmatra se i angažovanje deminerskih ekipa.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade KS su za Klix.ba rekli da gori šuma te da se bliži selu Delijaš. Vatrogasci su, navode, boravili već danas gore, dok je druga ekipa krenula večeras te će vidjeti koliko se može intervenisati.