Hapsio ih FUP
52

Harun Babić i Edhem Šljivo pušteni su na slobodu, ali se istraga zbog trgovine narkotika nastavlja

S. Š.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
U okviru operativno-taktičke akcije "Start" koja je realizovana u ponedjeljak na području Sarajeva, slobode su lišene ukupno četiri osobe. Sve one puštene su na slobodu, ali se istraga u ovom predmetu nastavlja, potvrđeno je za Klix.ba.
Službenici Federalne uprave policije proveli su osmog jula akciju na više lokacija u Sarajevu. Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

U akciji su prvog dana uhapšene ukupno četiri osobe - dvije su odmah nakon saslušanja u FUP-u puštene na slobodu, dok su dvije predate u nadležnost Tužilaštva KS.

Riječ o Edhemu Šljivi i Harunu Babiću.

Za Babića je Tužilaštvo KS predložilo mjere pritvora, ali je sud odbio zahtjev te je tako i on, kao i Šljivo, pušten na slobodu.

Iako je sud odlučio da nema zakonskih osnova za pritvorsko zadržavanje, istraga u ovom predmetu koji se vezuje za trgovinu narkoticima se nastavlja i predmet ide u redovnu proceduru.

Babić se i ranije dovodio u vezu sa identičnim krivičnim djelima, a hapšen je u više navrata i to u akciji "Rez" koju su u julu prošle godine realizovali službenici MUP-a Kantona Sarajevo. Tada su uz Babića uhapšeni i Ajlin Ahmić, Anel Sejfović, Slobodan Tomanić, Amer Pehlić i Armin Kulašević, a svi oni označeni su kao kriminalna grupa Elvisa Keljmendija.

Tada su oduzete ogromne količine novca i municije, kao i razni drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kriminalnih radnji.