Traga se za još 4 osobe
44

Identifikovan jedan od napadača na maloljetnike u Mostaru i određen mu je pritvor

S. Š.
Kantonalno tužilaštvo HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je jednomjesečni pritvor osumnjičenom A.M. (2002.) zbog napada na maloljetnike prvog septembra u ulici Ante Starčevića u Mostaru.
A.M. se sumnjiči da je prvog septembra oko 23 sata u ulici Ante Starčevića, upravljajući vlastitim vozilom Polo, u kojem su se nalazile još četiri muške nepoznate osobe.

Osumnjičeni A.M. je u jednom trenutku zaustavio svoje vozilo, dok su se u to vrijeme ulicom kretale dvije maloljetne osobe, da bi potom osumnjičeni zajedno s četiri nepoznate muške osobe izašao iz vozila te su bez povoda, odmah, fizički nasrnuli na oštećene, udarajući ih šakama i nogama po tijelu, a od kojih udaraca su oštećeni pali na tlo i tom prilikom zadobili lake tjelesne ozljede, dok su napadači uslijed reagiranja prolaznika prekinuli napad i vozilom se udaljili u pravcu hotela ''Ero''.

Tužilaštvo HNK je predložilo sudu da se pritvor osumnjičenom odredi zbog straha da bi boravkom na slobodi ponovio slično ili isto djelo, a jer se za djelo "Nasilničko ponašanje" za koje se tereti A.M. može izreći kazna u trajanju od tri ili više godine.

Općinski sud u Mostaru u potpunosti je prihvatio prijedlog tužilaštva.

Kantonalno tužilaštvo HNK u suradnji s PU Mostar nastavlja sa istražnim radnjama u ovom predmetu u cilju identifikacije drugih počinitelja i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.

Inače, nadležni organi su na press konferenciji o sve učestalijim napadima na ulicama u Mostaru kazali da većina napada ima navijački karakter.