"Lionfish Hurricane"
0

Interpol za dva mjeseca zaplijenio više od 615 tona droge: Operacije provedene i širom Evrope

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Više od 615 tona različitih vrsta droge i hemikalija vrijednih 1,6 milijardi dolara zaplijenjeno je u 31 zemlji u okviru operacije koju je koordinirao Interpol.

U Interpolovoj operaciji protiv šverca narkotika širom Evrope, Sjeverne Amerike i Afrike uhapšeno je više od 200 ljudi, dok su zaplijenjene droge i hemikalije za njihovu proizvodnju u vrijednosti većoj od 1,6 milijardi dolara, saopćili su u utorak iz ove organizacije.

Operacija "Lionfish Hurricane" u aprilu i maju dovela je do zaplijene 615 tona droga i hemikalija, navela je policijska organizacija sa sjedištem u Lionu u Francuskoj.

Pored toga, operacija je dovela do hapšenja 206 ljudi i zaplijene 65 ukradenih automobila, oko 30.000 detonatora i "narko-podmornice" plovila koja se koriste za transport kokaina kroz južnoameričke vodene puteve i preko Atlantika, saopćio je Interpol.

"Vrijednost droge zaplijenjene u ovoj dvomesečnoj operaciji veća je od BDP-a nekih zemalja, što jasno pokazuje razmjere problema sa kojima se suočavaju organi za sprovođenje zakona", naveo je u saopćenju Jurgen Stock, šef organizacije koja broji 196 zemalja članica.

Statistike Svjetske banke pokazuju da manje od 20 najmanjih zemalja svijeta ima ekonomsku proizvodnju manju od 1,6 milijardi dolara.

Interpol je saopćio da je zaplenjeno rekordnih 505 tona hemikalija za proizvodnju droge i eksploziva.

Operacija u okviru operacija "Lionfish" od 2013. godine, finansirala je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova i uključivala je 31 zemlju pored drugih međunarodnih organizacija.