Dramatično stanje
117

Jedini siguran alternativni pravac iz Sarajeva do Mostara je preko srednje Bosne

N. V.
Usljed ogromne količine padavina koja je izazvala poplave i odrone na putevima u Hercegovini, došlo je do velikih poremećaja u saobraćaju. Obustavljen je promet na cestama oko Jablanice, a jedini način da se iz Sarajeva stigne do Mostara je preko srednje Bosne.

Iz BIHAMK-a je jutros saopšteno da je na magistralnom putu Konjic - Jablanica - Mostar, kao i na putevima: Jablanica - Prozor, Jablanica - Blidinje, Busovača - Kiseljak, Kiseljak - Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Međutim, situacija se i dalje ne smiruje te je stanje na cestama promjenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje dok je Vlada HNK upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

S obzirom na to da je glavni putni pravac Sarajevo - Mostar neprohodan za automobile, pitali smo BIHAMK za alternativne pravce. Istaknuli su da je jedini siguran pravac preko srednje Bosne, odnosno preko Bugojna i Kupresa.

Postoji alternativni pravac i preko istočne Hercegovine, odnosno Foče, Gacka, Trebinja, međutim u cijeloj Hercegovini je meteorološka situacija vrlo neizvjesna.