Europol objavio
0

Migranti biraju da u nehumanim uslovima i po veoma visokoj cijeni budu prebačeni do željene države

S. Š.
Foto: Europol
Foto: Europol
Krijumčarenje migranata postalo je ozbiljna kriminalna djelatnost, a krijumčari stiču i značajnu zaradu realizujući krijumčarenje i povezana krivična djela. Europol je zbog toga saopćio detaljne posljednje u nizu akcija usmjerene upravo na ove radnje.

Na dan akcije provedene drugog septembra 2024. godine širom Rumunije, policija je izvršila 40 naloga za pretres i presrela 19 članova kriminalne mreže koja se bavi krijumčarenjem migranata. Riječ je o veoma velikom problemu u koji su, posredno ili ne, uključene mnoge zemlje.

Akciju je podržao Europol, a sama operacija je rezultat zajedničke istrage mađarskih, italijanskih, rumunskih i slovenačkih vlasti. Kriminalci su migrante sakrili među robom ili ih ugurali u kupe u modificiranim vozilima, pokazujući krajnje zanemarivanje njihove sigurnosti i dobrobiti.

Među privedenima je i pet rumunskih vođa grupe, za koje se vjeruje da su bili odgovorni za logistiku i upravljanje kriminalnim aktivnostima.

Ostali osumnjičeni su bili kriminalni saradnici zaduženi za vrbovanje vozača ili smještaj migranata u takozvane sigurne kuće, od kojih su dvije pronađene u Italiji. Kriminalna grupa se sumnjiči da je umiješana u preko 30 krijumčarskih incidenata od januara 2023. godine, ilegalno prevezući najmanje 726 migranata preko evropskih granica.

Rezultati dana akcije uključuju:

  • Privedeno je 19 osumnjičenih koji su predati tužilaštvu radi podizanja optužnice;
  • Zaplijenjen jedan modificirani kombi sa posebnim odjeljkom za krijumčarenje migranata;
  • Zaplijenjena četiri vozila, terensko vozilo i motocikl;
  • Oduzeta su 52 mobilna telefona, dva laptopa i tablet;
  • Zaplijenjeno oko 15.000 eura u različitim valutama.

Od Rumunije do Italije za tri hiljade eura

Nudeći i organizirajući svoja putovanja na aplikacijama za slanje poruka, kriminalci bi nudili da tajno prevezu migrante, od kojih su mnogi imali privremene radne vize u Rumuniji, iz Rumunije preko Mađarske i Slovenije do Italije. Državljani Bangladeša, Indije, Nepala ili Pakistana koji koriste ovu nedozvoljenu uslugu plaćali su između 2.500 i 3.000 eura za putovanje. Suočeni sa životno opasnim uslovima, migranti su često bili skriveni u posebno dizajniranim odjeljcima - poput dvostrukih zidova - u tovarnom prostoru kombija ili kamiona.

Tokom čitavog putovanja, kriminalci su koristili dodatna vozila kao preteče da prate transport i budno paze na prisustvo policije. Većina vozila koja su koristili osumnjičeni registrovana je pod legalnim poslovima kao što su transportna preduzeća. Oni su organizirali putovanja preko međusobno povezanih ćelija, a svaki je regrutovao vozače za pojedine dijelove putovanja.