Otkriven na Skyju
48

Muškarac koji je uhapšen u Lukavcu je Muris Bešlagić, u BiH unio 1,5 miliona eura od prodaje droge

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Muris Bešlagić iz Lukavca uhapšen je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je za Klix.ba iz istrage. Ovaj 47-godišnjak se sumnjiči za unos na područje BiH novca koji potječe iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa opojnim drogama.
Policijski službenici SIPA-e su u sklopu operativne akcije "Plaza" jučer na području Lukavca izvršili pretrese na pet lokacija te sefa u jednoj banci u Tuzli, nakon čega je uslijedilo hapšenje.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, u akciji je uhapšen 47-godišnji Muris Bešlagić iz Lukavca, koji se sumnjiči za organizirani kriminal i pranje novca.

On se od ranije nalazi pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija i sumnjiči se da je, u okviru organizovane kriminalne grupe, bio zadužen za unos na područje BiH gotovog novca koji potječe iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura iz zemalja zapadne Evrope na područje Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi, taj novac je dalje ulagan u privrednom poslovanju u pravnim osobama, odnosno preduzećima čiji su vlasnici drugi pripadnici organizovane grupe.

Uhapšeni je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, a za sada nije poznato da li od ranije ima policijski dosije.