Potvrđena optužnica
34

Neuračunljivi Brčak ženi stavio nož ispod vrata pa joj oteo automobil

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg B. M. zbog sumnje da je prošlog mjeseca u nasilju Ilićka, u neuračunljivom stanju, vršio teška protivpravna imovinska djela.

Pred Osnovnim sudom, koji je potvrdio optužnicu, on je opužen da je u tom naselju nasilnim ulaskom u tuđi stan najprije pokušao tešku krađu, a zatim i razbojništvo nad ženom A. P, kojoj je u ulici Mihajla Pupina zaustavio i uz prijetnju nožem oduzeo automobil.

"Optužnicom od 6. augusta B. M. je stavljeno na teret da je 9. jula, oko 14 sati, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, došao do stana vlasnika Ž. E. na Ilićki, gdje je potiskivanjem ulaznih vrata ušao u unutrašnjost, odakle nije ništa oduzeo. Izašavši iz stana, u kojem je nakon provaljivanja ostavio vlastitu torbicu s većom količinom novca i ključevima od automobila, on je dva sata kasnije u ulici Mihajla Pupina zaustavio vozilo Volks Wagen Touran, kojim je upravljala A. P.", kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kako dalje navide, sumnja se da je potom na njen vrat prislonio kuhinjski nož dužine sječiva oko 20 centimetara, zahtijevajući da izađe iz auta, nakon čega je ponovivši naredbu nož spustio na lijevu stranu tijela, a zatim i na njen stomak.

"Uplašena za svoj i život njene djevojčice, koja se s njom nalazila u automobilu, A. P. je napustila vozilo pokušavajući da pobjegne s djetetom u rukama, dok se B. M. oduzetim vozilom brzo udaljio. Oduzeto vozilo pronađeno je na lokalnom putu u prigradskom naselju Gredice i ubrzo je vraćeno vlasnici. Usto, novac, čiji je pronalazak u stanu na Ilićki Policiji prijavio upravo vlasnik tog stana Ž. E, vraćen je porodici osumnjičenog, budući da je utvrđeno da je stečen zakonito", kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

U intenzivnoj saradnji s Policijom Brčko distrikta, protivpravna djela brzo su rasvijetljena, uz sve važne okolnosti, a počinilac lociran i lišen slobode, u obližnjem naselju Stanovi.

"Po okončanju brze i efikasne istrage, za manje od mjesec dana, Tužilaštvo je optužilo B. M. za protivpravna djela, i to za pokušaj teške krađe i teži oblik razbojništva. On je optužen da je u neuračunljivom stanju, izazvanom hroničnom neurološkom bolešću, pokušao oduzeti tuđu pokretninu iz zatvorenih prostorija, te da je počinio razbojništvo upotrebom sile i prijetnjom da će direktno napasti na život i tijelo oštećene", zaključili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

S obzirom na to da je optužnica potvrđena, postupak u ovom slučaju bit će nastavljen pred Osnovnim sudom.