Uhapšeni sredinom augusta
0

Određen jednomjesečni pritvor Izetu Beganoviću, Adnanu Keleciji i Sadiku Kevriću

N. Ž.
Sud BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Sud BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Izetu Beganoviću, Adnanu Keleciji i Sadiku Kevriću, koji su uhapšeni 14. augusta ove godine u akciji "Alfa".

Kako je saopšteno iz Suda BiH, navedenom trojcu je određen pritvor do 14. septembra.

Kao razlozi su navedeni opasnost od bjekstva, bojazan od uticaja na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Osumnjičeni Izet Beganović, Adnan Kelecija i Sadik Kevrić se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH.

Podsjetimo, na osnovu naredbi za pretresanje Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, 14. augusta je na području Banje Luke i Brčkog izvršeno više pretresa stambenih objekata i vozila osoba lišenih slobode.

Tom prilikom je pronađena i oduzeta određena poslovna dokumentacija privatnih preduzeća sa različitim djelatnostima u vlasništvu navedenih lica, kao i veći broj mobilnih telefona i računara, vatreno oružje, više skupocjenih putničkih motornih vozila, određena oprema namijenjena za opremanje improvizovane laboratorije za uzgoj i proizvodnju narkotičkih sredstava i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao materijalni dokazi u krivičnom postupku.

Navedena operativna aktivnost je rezultat višegodišnje međunarodne istrage MUP-a Republike Srpske, Tužilaštva BiH, EUROPOL-a i istražnih organa Republike Austrije i Češke.