Sud BiH
7

Održano ročište za određivanje pritvora Arminu Ćulumu i uhapšenim u jučerašnjoj akciji FUP-a

A. L.
U Sudu Bosne i Hercegovine večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Ćulumu iz Sankog Mosta i za još četiri osobe koje su uhapšene u jučerašnjoj akciji Federalne uprave policije.
Nakon ročišta izjavu za Klix.ba dao je Ćulumov advokat Mirsad Crnovršanin.

"Tužilaštvo traži određivanje jednomjesečnog pritvora za pet osumnjičenih osoba. Odbrana se tome protivila iz razloga jer se u prijedlogu za određivanje pritvora stvari odnose na druge pravosnažno okončane predmete, odnosno lica, a ne odnose se konkretno na ova osumnjičena lica. U odnosu na ovaj predmet okončani su pred pravosudnim organima u Saveznoj Republici Njemačkoj, po istim osnovama sumnje", kazao je Crnovršanin.

Ranije se o akciji oglasio i FUP:

"Federalna uprava policije od sinoć provodi operativnu akciju 'Geko' pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja ima za cilj dokumentiranje krivičnog djela 'Organiziranog kriminala' u sklopu koje je lišeno slobode više osoba, članova međunarodne kriminalne grupe. U toku su pretresi lica, mjesta i druge radnje, koje provode službenici Federalne uprave policije, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona", saopćeno je jučer iz FUP-a.

Armin i njegov brat Nermin Ćulum su od ranije javnosti poznati kao članovi motorističke organizacije United Tribuns koja je proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH, dok je za njemačku ta organizacija mafijaška i treća po opasnosti u Evropi.

Prema ranijim navodima iz austrijskih i njemačkih policijskih krugova, članovi "United Tribuns" povezani su s poslovima u bordelima. Armin Ćulum navodno je do 2009. vodio bordele u Austriji, ali je nakon velike policijske racije pobjegao u BiH.

U aprilu 2019. godine policija u Sanskom Mostu je uhapsila Nermina i Armina Ćuluma jer su se dovodili u vezu s ubistvom Slaviše Krunića.