Adekvatno sankcionisani
0

Policija u Tuzli pronašla sve maloljetnike koji su upućivali dojave o postavljenim bombama

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Na području Tuzle u proteklom periodu su upućivane dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Najčešće su bile u pitanju škole, a policija je pronašla osobe koje su upućivale dojave te je uglavnom riječ o maloljetnicima.

Samo na adresu Srednje medicinske škole u Tuzli u protekla dva dana upućene su dvije lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Učenici i nastavno osoblje su evakuirani, a u oba slučaja je ustanovljeno da se radi o lažnim dojavama.

Imajući u vidu da su policijski službenici Uprave policije MUP-a TK, u proteklih nekoliko dana, postupali po više prijava o postavljenim eksplozivnim napravama u srednjim školama u Tuzli, za koje je utvrđeno da se radi o lažnim, nadležni su obavijestili javnost da su svi slučajevi rasvijetljeni, a počinioci adekvatno sankcionisani.

"Budući da je u ranijim slučajevima utvrđeno da su počinioci maloljetne osobe, apelujemo na roditelje da se dodatno uključe u rješavanje ovoga problema, posebno iz razloga što se radi o krivičnom djelu za koje su krivično odgovorni, zavisno od slučaja, maloljetnici ili njihovi roditelji", kazali su iz Uprave policije MUP-a TK.

Iz policije napominju da ovakvi događaji zahtijevaju hitnu intervenciju koja podrazumijeva najprije evakuaciju učenika i osoblja na određenoj lokaciji, a zatim i angažman velikog broja ljudstva i opreme, kako Uprave policije, ali i interventnih službi koje se angažuju u takvim slučajevima što uzrokuje velike troškove. Pored navedenog, nastaju i poteškoće u odvijanju nastavnog procesa.

Policijski službenici intenzivno rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih zaprimljenih lažnih dojava u srednjim školama na području Tuzle te se poduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela.