Uprkos hapšenjima
44

Ponovo stigle dojave o postavljenim bombama u sarajevske škole

I. Sa.
U nekoliko sarajevskih škola se provjeravaju dojave o bombama koje su ponovo stigle na njihove adrese.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o Srednjoj medicinskoj školi Jezero i Srednjoj mašinsko-tehničkoj školi u okviru koje zgrade se nalaze i još dvije škole.

Djeca i nastavno osoblje su evakuisani iz objekta te će uslijediti KDZ pregled.

Podsjetimo da sedmicama stižu dojave o bombama u brojnim sarajevskim osnovnim i srednjim školama, ali i vrtićima zbog čega se odgađa nastava ili prelazi na online sistem.

Zbog lažnih dojava uhapšeno je više maloljetnih osoba i jedan osamnaestogodišnjak.

Pored glavnog bh. grada, ovakve dojave su stizale proteklih dana i u tuzlanske i mostarske škole.

Nastavni proces u Sarajevu je značajno ugrožen zbog ovih lažnih dojava jer pravila nalažu da direktor škole obavijesti policiju koja evakuiše prostorije škole i vrši kontradiverzioni (KDZ) pregled, koji traje satima.

Dodatni problem nastaje za roditelje čija djeca pohađaju niže razrede osnovnih škola, a po koju moraju doći napuštajući svoje radno mjesto. Osim toga, svakodnevno se ulažu značajni policijski resursi na KDZ preglede, što rezultira velikim troškovima.

Kako je najavljeno iz MUP-a KS, moguće je odredbama nadležnih zakona da sud prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela, na obrazložen prijedlog tužioca, može izreći odgojnu mjeru ili kaznu maloljetničkog zatvora.

Naglašeno je i da su skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH postoji i krivična odgovornost roditelja iz člana 219. ovog zakona gdje je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Dogovoreno je da se putem parničnog postupka od roditelja djece, za koje se utvrdi odlukom suda da su počinili krivična djela Ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje, traži naknada štete koja proizlazi iz ovih krivičnih djela.