Sarajevo
59

Porodično nasilje u Buća Potoku: Policija provalila u sobu gdje se muškarac zaključao s djecom

N. V.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Prošle sedmice je u naselju Buća Potok u Sarajevu došlo do porodičnog nasilja prilikom čega je uhapšen 34-godišnjak iz tog mjesta. On se zaključao u sobu s djecom zbog čega je intervenisala Jedinica za podršku.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je za Klix.ba potvrđeno da su dana 16.7. u naselju Buća Potok, na području općine Novi Grad, policijski službenici intervenisali zbog prijave krivičnog djela "Nasilje u porodici" (član 222. KZ FBiH).

Muškarac u dobi od 34 godine, uhapšen je isti dan zbog počinjenja krivičnih djela: Nasilje u porodici, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Osumnjičeni je nakon kriminalističke obrade i u zakonskom roku predat u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koje dalje odlučuje o njegovoj sudbini, odnosno Sudu BiH predlaže odgovarajuće mjere.

Zbog zaštite žrtava nasilja u porodici, uključujući i maloljetnu djecu, detaljnije informacije o ovom predmetu policija nije mogla iznijeti, no ono što je poznato Klix.ba jeste da je prvo došlo do porodičnog nasilja u kojem je muškarac maltretirao suprugu i svog oca, a zatim se s djecom zaključao u jednu od soba u kući.

Situacija je bila posebno rizična kada se u obzir uzme da je u toj sobi imao i eksplozivnu napravu, koja mu je zajedno s marihuanom oduzeta tokom pretresa objekta. Da bi policajci mogli ući u sobu u koju se zaključao, nasilno su morali intervenisati i pripadnici Jedinice za podršku.

Policija je privela muškarca, ispitala ga i predala u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje je za njega zatražilo jednomjesečni pritvor, a što je Općinski sud u Sarajevu odobrio, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva KS.

Također je MUP KS zatražio i zaštitne mjere, a Općinski sud ih je odobrio, i to: 1. udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja; 2. zabrana približavanja žrtvi nasilja; 3. zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, 4. obavezan psihosocijalni tretman i 5. obavezno liječenje od ovisnosti.

Kantonalni centar za socijalni rad je nadležan za provođenje ovih mjera, pitali smo ih o tome šta je do sada sprovedeno, ali do objave teksta nismo dobili odgovor. O tome šta je poduzeto u ovom slučaju porodičnog nasilja, informisat ćemo javnost nakon što dobijemo odgovor iz Centra.