Zloupotreba položaja
0

Poslanik SNSD-a i direktor šumskog gazdinstva sa Sokoca Strahinja Bašević se predao policiji

S. Š.
Strahinja Bašević (Foto: opstinasokolac.net)
Strahinja Bašević (Foto: opstinasokolac.net)
Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinja Bašević predao se policiji u Istočnom Sarajevu, nakon što je od jučer za njim bila raspisana potraga.
Za Baševićem je od jučer bila raspisana potraga nakon što je bio nedostupan policijskim organima Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji su realizovali akciju usmjerenu protiv njega i još četiri direktora šumskih preduzeća.

Osim svoje funkcije u šumskog gazdinstvu, Bašević je i kandidat za načelnika Sokoca na predstojećim izborima.

On i još četiri osobe koje su jučer uhapšene sumnjiče se za krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" koje je izvršeno u periodu 2020. godine.

U ponedjeljak su, zbog sumnje na zloupotrebu položaja, uhapšeni v.d direktor Šume Republike Srpske Slaven Gojković, v.d. direktor ŠG "Sjemeć" Rogatica Mladen Lakić, v.d. direktor ŠG "Visočnik" Han Pijesak Janko Golijanin te v.d. direktor ŠG "Panos" Višegrad Lazo Čarkić.

Svima njima se na teret stavlja da su tokom 2020. godine iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da općine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije koronavirus, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila na globalnom nivou.

U okviru iste akcije po naredni Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo izvršeni su i pretresi više pravnih lica.