Prodavali širom svijeta
0

Razotkrivena mreža falsifikatora vina u Italiji koji su boce lažnog pića prodavali i do 30.000 KM

S. Š.
Europol raskrinkao modus operandi kriminalne organizacije (Foto: Europol)
Europol raskrinkao modus operandi kriminalne organizacije (Foto: Europol)
U Italiji je raskrinkana kriminalna mreža koja se bavila falsifikovanjem francuskog vina, a boce falsifikovanog vina prodavali su čak i do 15.000 eura.

Istraga koju je vodila francuska Žandarmerija (Gendarmerie Nationale), uključujući italijanski karabinjerski korpus (NAS Carabinieri) i švajcarsku federalnu policiju (Police Federale Swiss), uz podršku Europola i Eurojusta, dovela je do rasformiranja kriminalne mreže koja se bavila falsifikovanjem francuskog vina.

Operacija je dovela do:

  • Šest hapšenja (jedna meta visoke vrijednosti);
  • 14 pretraga lokacija u Torinu i Milanu
  • Zapljene uključuju: velike količine boca vina sa različitih krivotvorenih Grand Cru domena, vinskih naljepnica i proizvoda od voska, sastojaka za dopunjavanje vina, tehničkih mašina za ponovno zatvaranje boca, luksuzne robe i elektronske opreme u vrijednosti od 1,4 miliona eura, preko 100.000 eura u gotovini i dokumentima.riminalna mreža je lažirala francusko crno vino, naplaćujući do 15.000 eura po boci.

Lažno vino je krivotvoreno u Italiji, zatim isporučeno na talijanski aerodrom i izvezeno za prodaju po tržišnoj vrijednosti širom svijeta od strane poštenih trgovaca vinom.

Modus operandi kriminalne mreže, u kombinaciji sa karakteristikama krivotvorina, naveli su istražitelje da uspostave vezu s prethodnom istragom koju je podržao Europol i koja je ciljala na krivotvorenje vina sa zaštićenom oznakom porijekla.

Forenzičke operacije provedene na ovim predmetima visoke vrijednosti otkrile su tehnike koje je kriminalna mreža koristila za krivotvorenje visokokvalitetnog francuskog vina.

Veze između ova dva istraživanja pronađene su i prilikom istraživanja proizvođača kapica i kapsula te štampača naljepnica. U ovoj istrazi, koja je zatvorena 2015. godine, učestvovao je ruski državljanin koji je također bio povezan s ovom istragom. Daljnje istrage otkrile su komercijalne transakcije između Italije i Švicarske. Kasnije su otkrivene i druge boce sa sličnim znakovima krivotvorenja.

Godine 2014. otkriven je skriveni trag na poleđini etikete, koji je otkrio vezu s osobom koja je vlastima već poznata iz sličnog prethodnog slučaja.

Istraga o međunarodnoj mreži koja je krivotvorila luksuzna vina dovela je do hapšenja jednog ruskog pojedinca povezanog s dva vinara, talijanskim državljanima. Međutim, od 2019. godine u Evropi su se pojavile nove krivotvorine, konkretno na švicarskom i italijanskom tržištu. Istraživanja koja su obavljena pokazala su da se i dalje prodaju stare lažne boce, kao i nove sa kopijama novih zaštitnih elemenata. Istražni tragovi i međunarodna razmjena informacija preko Europola omogućili su jedinici francuske Žandarmerije zaduženoj za slučaj da identifikuje ovu novu rutu distribucije lažnih boca koristeći identitet domena Grand Cru.