Misterija duga 28 godina
9

Slučaj iz 1996. godine: Njemačke vlasti nude 5.000 eura za nove informacije o ubistvu Nenada Gajanovića

S. Š.
Ubijeni Nenad Gajanović (Foto: Europol)
Ubijeni Nenad Gajanović (Foto: Europol)
Njemački policijski inspektorat Cloppenburg/Vechta (Polizeiinspektion Cloppenburg/Vechta) i Europol traže pomoć javnosti u rješavanju slučaja ubistva od prije 28 godina povezanog s teškim organiziranim kriminalom.

Uprkos opsežnim istragama tokom godina, identitet osumnjičenog(ih) ostaje nepoznat, a vlasti se nadaju da bi nove informacije iz javnosti konačno mogle pomoći u rješavanju ovog slučaja, saopćeno je danas iz Europola.

Ono što je poznato do sada jeste da se dana osmog augusta 1996. godine dogodilo brutalno ubistvo u Dummerlohausenu u Njemačkoj, gdje je žrtva pronađena pored ukradenog crvenog vozila, izrešetanog mecima.

Žrtva, muškarac, državljanin bivše Jugoslavije, bio je upleten u kriminalne krugove i bio je poznat policiji po učešću u provalama u sjevernoj Njemačkoj. Tada je ubijen Nenad Gajanović.

Vjeruje se da je Gajanović, tada stanovnik Hamburga, u vrijeme ubistva boravio u hotelu u Oldenburgu, gdje se vjerovatno skrivao.

Uprkos detaljnoj istrazi, identitet ubice (ubica) je ostao misterija u proteklih 28 godina.

Nedavni napredak u forenzičkoj tehnologiji, u kombinaciji s obnovljenim istražnim naporima, omogućili su njemačkoj policiji da ponovo ispita slučaj. Kako bi proširile domet istrage, njemačke vlasti su zatražile podršku Europola.

Slučaj spada u rad Evropskog centra za teški organizovani kriminal Europola, čiji je mandat nedavno produžen da bi se suprotstavio upotrebi nasilja od strane organizovanih kriminalnih grupa. Europolov rad u ovoj oblasti pokriva širok spektar - od najnovijih trendova do decenijama tzv. zaboravljenih slučajeva.

Vlasti sada pozivaju sve koji imaju informaciju, ma koliko ona izgledala beznačajno, da se javi.

Policijska uprava Oldenburga nudi nagradu od 5.000 eura za informacije koje bi dovele do razrješenja slučaja i hapšenja počinitelja(a). Ova nagrada će biti dodijeljena u dogovoru sa Tužilaštvom u Oldenburgu.

Na ovom linku je dostupan kratki film koji je izradila njemačka policija, a ujedno i više detalja o samom slučaju.