Višemjesečna istraga
35

Službenik makedonskog MUP-a uhapšen na Kosovu zbog falsifikovanja stotine hiljada kovanica eura

S. Š.
Foto: Europol
Foto: Europol
Službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije uhapšen je na Kosovu zbog falsifikovanja stotina hiljada kovanica eura.

Njegovo hapšenje je kulminacija višemjesečnog pažljivog planiranja između kosovskih i makedonskih vlasti, uz podršku Europola i Eurojusta.

Istovremeno je pretreseno nekoliko lokacija u Sjevernoj Makedoniji, gdje su zaplijenjene mašine za proizvodnju krivotvorene valute, hiljade sklopljenih kovanica, prstenja i jezgra.

Uhapšeni je identifikovan kao službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije. Vlasti su upozorene na aktivnosti osumnjičenog kroz koordinisan napor na razmjeni obavještajnih podataka.

Zajednički istražni tim (JIT) osnovan je u Eurojustu između Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo s jedne strane i Osnovnog tužilaštva u Skoplju s druge strane, uz podršku Projekta krivičnog pravosuđa Zapadnog Balkana.

Sprovedene istražne aktivnosti podržali su Policija Kosova, Istražni centar Javnog tužilaštva Skoplje i Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, podrška Europola bila je ključna u ovoj operaciji, pružajući kritičku obavještajnu analizu, operativnu koordinaciju i tehničku pomoć kako bi se osiguralo uspješno hapšenje osumnjičenog, saopćeno je.

Kovanice zaplijenjene tokom pretresa bit će dodatno ispitane, upoređujući ih sa drugim kovanicama koje su već povučene iz opticaja kako bi se procijenio stvarni obim proizvodnje.