Kantonalni sud Sarajevo
27

Šta je prethodilo ubistvu Mehmeda Ramića: Jašarević i Kabaš mu već prijetili "Popit ćeš metak"

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pred Kantonalnim sudom Sarajevo danas je okončan dokazni postupak u predmetu koji se vodi zbog ubistva Mehmeda Ramića, a ujedno je i tužilaštvo iznijelo svoje završne riječi te će tako na narednom ročištu biti izrečena prvostepena presuda.
Za ubistvo Mehmeda Ramića optuženi su Amel Jašarević, Edvin Imamović i Igor Zuko, dok se u vezu sa ubistvom dovodi i Adel Kabaš zvani Dasta ali se protiv njega ne vodi postupak jer je nedostupan bh. pravosuđu i nalazi se u bjekstvu. Za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Na današnjem ročištu iskaz je dala i svjedokinja koja je, inače, bila djevojka Mehmeda Ramića. Svjedočila je o događajima koji su prethodili ubistvu Ramića i koji su se odigrali nekoliko dana prije samog ubistva.

Naime, radi se o tome da je Amel Jašarević već potezao pištolj na Ramića i to nekoliko dana prije ubistva. Prema riječima svjedokinje, čije je svjedočenje naknadno priloženo i nije bilo navedeno u prvobitnoj optužnici, jedne večeri je, dok se vozila automobilom sa Ramićem, Ajdin Tabaković ih sustigao automobilom i spuštajući prozor rekao Ramiću da stanu negdje ne proširenje kako bi razgovarali.

Međutim, nisu stali na proširenju već se Tabaković uputio automobilom do parkinga u Kolodvorskoj ulici na Pofalićima, dok ga je Ramić pratio autom kojim je upravljao i u kojem se nalazila i svjedokinja.

Po zaustavljanju automobila, Ramić je izašao iz auta, što je isto učinio i Tabaković. Međutim, u tom trenutku se do tog parkinga dovezao i automobil Golf 7 iz kojeg je izašao Amel Jašarević zvani Šaja koji je rekao Tabakoviću: "Ajdine, sjedi ti u auto, ja ću ovo riješiti".

Svjedokinja, potom, svjedoči da je čula repetiranje pištolja te da su Ramićeve ruke sve vrijeme bila njemu iza leđa.

Nekoliko trenutaka nakon toga, razišli su se i Ramić se vratio u automobil. U trenutku kada je Ramić krenuo izaći sa parkinga, dovezao se Megan iz kojeg su izašli Edvin Imamović i Adel Kabaš zvani Dasta.

Adel Kabaš prijetio Ramiću nekoliko dana prije ubistva

Dasta je pitao Ramića šta je bilo, dok je on njega upita, vidno uznemirem zbog prethodnog događaja, kakav to problem Šaja ima sa njim pa poteže pištolj.

Na to Dasta govori Ramiću: "Ako budeš tako razgovarao s nama popit ćeš metak."

Na svjedočenje svjedokinje odbrane su imale prigovor na to što ona tek sada svjedoči kada je postupak doveden do kraja. Također, odbrana trećeoptuženog je imala prigovor da se današnji iskaz svjedokinje i iskaz koji je dala tokom istrage ne podudaraju.

Nakon svjedočenja svjedokinje, tužiteljica je priložila dodatne dokaze nakon čega je pristupila iznošenju završnih riječi.

Na narednom ročištu trebala bi biti izrečena prvostepena presuda.