Pravosnažna presuda
0

Starcu iz Brčkog deset godina zatvora jer je ubio komšiju zbog stoke

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Apelacioni sud Brčko distrikta potvrdio je presudu Muli Elezoviću (88) koju mu je početkom ove godine za ubistvo S. Fazlovića izrekao Osnovni sud u Brčkom.

Shodno presudi, Elezović je osuđen po optužbama da je prije dvije godine hicima iz pištolja ubio Fazlovića i da je od ranije nelegalno posjedovao municiju i minsko-eksplozivna sredstva. On je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina.

"Nakon brzog okončanja istrage Elezović je optužen da je 22. februara 2022. godine, oko 10 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela", istaknuli su iz brčanskog tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa.

"Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja. Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-ekplozivnih sredstava", navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kao i u najvećem broju prethodno rasvijetljenih ubistava u distriktu Brčko, počinilac je brzo izveden pred sud. Istraga protiv njega okončana je u maju iste godine, za manje od tri mjeseca, podizanjem optužnice za krivična djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

"Pošto je tokom glavnog pretresa Tužilaštvo Brčko distrikta u cijelosti dokazalo optužbe, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Prethodno su mu utvrđene pojedinačne kazne zatvora od devet godina i tri mjeseca za ubistvo i godinu za nedozvoljeno držanje oružja", kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Istovremeno, uz produženje mjera za uspješno vođenje postupka, sud mu je izrekao mjeru sigurnosti oduzimanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava privremeno oduzetih u istrazi.

Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud nedavno je u cijelosti potvrdio prvostepenu presudu i desetogodišnju zatvorsku kaznu Elezoviću, čime je ovaj slučaj pred pravosuđem distrikta za nešto više od dvije godine dobio konačan epilog.