Ubistvo u Sarajevu
83

Sutkinja pojasnila presudu o ubistvu Mehmeda Ramića: Maksimalna kazna s obzirom na izmjenu optužnice

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je danas presudu u predmetu zbog ubistva Mehmeda Ramića, a sutkinja koja je predsjedavala vijećem Indira Jahić dala je obrazloženje presude.
Prvostepenom presudom je Amel Jašarević osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mehmeda Ramića, dok je Edvin Imamović dobio tri godine zbog pomoći počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela. Za isto krivično djelo Igor Zuko dobio je dvije godine.

Za ubistvo Ramića osumnjičen je i Adel Kabaš koji je nedostupan bh. pravosuđu i nalazi se u bjekstu. Predmet protiv njega je izdvojen u poseban predmet.

Sutkinja Jahić je danas nakon izrečene presude obrazložila ishod presude i u više navrata je istakla da se radi o maksimalnoj kazni s obzirom da je postupajuća tužiteljica u ovom predmetu Jasminka Knežević izmijenila optužnicu za vrijeme trajanja glavnog pretresa.

Izmijenjenom optužnicom promijenjena je tačka optužnice u krivičnom djelu "Ubistvo" te je tako, prvobitna optužnica podrazumijevala mogućnost izricanja dugotrajne kazne zatvora. Novom, izmijenjenom optužnicom, zaprijećena je kazna zatvora od pet do 20 godina.

Jašarević, Imamović i Zuko proglašeni su krivim po svim tačkama optužnice.

Jašarević osuđen za ubistvo i za posjedovanje oružja

Jašarević se teretio za krivična djela "Ubistvo" i "Neovlašteno držanje i posjedovanje oružja i eksplozivnih materija", a proglašen je krivim za oba djela.

Sutkinja Jahić je tokom čitanja presude naglasila da je ovaj slučaj, u kojem je pronađen arsenal oružja u jednom iznajmljenom stanu na Dolac Malti, a kojeg su iznajmili Jašarević i Kabaš, jedinstven jer "odavno nije pronađena veća količina oružja".

Također, kod njih je pronađeno i preko 15 kilograma različitih vrsta droga, kao i opreme za prepakivanje droge i sud je sve to uzeo u obzir prilikom donošenja presude.

"Sud je donio odluku u okviru izmijenjene optužnice i nije se moglo ići na težu kvalifikaciju i kaznu uslijed izmijenjene optužnice", naglasila je sutkinja Jahić.

Kazna nije mogla biti veća ni za Imamovića i Zuku, saopćila je također sutkinja, s obzirom na upravu izmjenu optužnice. Naime, Imamović i Zuko zajedničkim snagama pomogli su Kabašu da, nakon izvršenja krivičnog djela, pobjegne iz zemlje.

"Pomagačima je bila teža kvalifikacija, sada je u izmijenjenoj optužnici smanjena", kazala je sutkinja.

Sud je odbacio tvrdnje da je ubistvo izvršeno kao odbrana, kako su to odbrana Jašarevića i sam Jašarević tvrdili. Sutkinja je naglasila da Ramić nije imao mogućnost da se skloni ili spasi uslijed količine hitaca ispaljenih iz pravca vozila u kom su bili Jašarević i Kabaš.

Porodica zadovoljna presudom

Porodica ubijenog Ramića nakon izrečene presude rekla je da su zadovoljni ishodom presude. Zahvalili su se i vijeću i sutkinji Jahić, o čemu je govorila majka ubijenog Ramića Nermina.

"Mada mislim da bi dobili puno veću kaznu da nije optužnica promijenjena jer zaslužuju veću kaznu. Moj Mehmed nije ni ubijen ni strijeljan, on je izmasakriran. I ponosna sam na svog Mehmeda baš onakav kakav je bio, a bio je i sin i brat i drug. Svaka čast sudiji i vijeću, ovako se malo osjećamo... Imamo nade neke, za pravdu za ostalu djecu", kazala je ona i zahvalila se svim prijateljima, poznanicima, kolegama koji su im bili vjetar u leđa sve ovo vrijeme.