Nema opravdanja
44

Suze i gorčina na komemoraciji žrtvama ubistva u Sanskom Mostu: Dok smo se okrenuli, njih više nije bilo

N. V.
Screenshot: Facebook/Senudin Safic
Screenshot: Facebook/Senudin Safic
U prepunom gradskom kinu u Sanskom Mostu održana je komemoracija ubijenom direktoru sanske gimnazije Nijazu Haliloviću, sekretarici Nisveti Kljunić i profesorici engleskog jezika Gordani Midžan.

Brojni prijatelji, poznanici i rodbina su došli na komemoraciju i rekli mnoge lijepe riječi o žrtvama monstruoznog trostrukog ubistva. Suze su se konstantno mogle vidjeti na licima prisutnih, a govornici su zbog gorčine u grlu teško govorili o svojim ubijenima.

Istaknuto je da ovaj zločin možda ima korijen u psihičkoj bolesti, ali da nema opravdanje te su naglasili koliko su žrtve bile važne za društvo.

KOMEMORACIJA U SANSKOM MOSTU

Posted by Senudin Safic on Friday, August 23, 2024

Član porodice direktora Halilovića kazao je da je on bio komandant Teritorijalne odbrane u Sanskom Mostu, da je preživio logor na Manjači i metke neprijateljske vojske, da je bio odgovoran član društva do smrti te da je nepravedno što je u konačnici stradao na ovaj način.

"On je dobrica koji je samo znao osmjehnuti se i pomoći... Pričao mi je da jedva čeka penziju da bude sa unucima i da ide u lov"..

Direktor Mješovite srednje škole Sanski Most Asmir Džafić kazao je kako je iznenadni odlazak Nijaza, Gordane i Nisveta "ostavio nepremostivu prazninu".

"Poštovana porodico Halilović, poštovana porodico Midžan, poštovana porodico Kljunić poštovani prisutni, ovo su trenuci kada izražavamo naše saučešće u boli I tuzi i tražimo riječi utjehe zbog gubitka naših dragih kolega i prijatelja iz Gimnazije. Njihov iznenadni odlazak ostavio je nepremostivu prazninu u našim srcima i u zajednici. Naša tuga zbog gubitka ovih dragocjenih ljudi nije samo lična, već i kolektivna. U ovom trenutku tuge, želim da, u ime MSŠ Sanski Most i u svoje lično ime izrazim naše duboko saučešće i podršku porodicama, kao i svim njihovim prijateljima i kolegama koji su ostali bez njihovog prisustva. Naš kolega Nijaz, kolegice Gordana i Nisveta ostat će sa nama u našim srcima kao trajna uspomena. Neka njihove duše nađu svoj smiraj kod Uzvišenog Stvoritelja a sjećanja na njih ostanu uvijek živa u našim mislima i srcima", poručio je Džafić.

Emotivno obraćanje imala je učenica četvrtog razreda Gimnazije Sanski Most, koja je govorila o profesorici engleskog jezika Gordani Midžan i o tome šta ih je sve naučila i kako ih je inspirisala.

"Danas mi je neizmjerno teško. U riječima i mislima se krije ljepota i snaga, ali nakon ovog strašnog događaja, čini mi se da je nemoguće pronaći riječi koje bi skrenule pažnju s tuge i bola koji osjećam.... Kada bi zvonilo za kraj malog odmora, čekali bismo zvuk potpetica i da se pojavi njen lik. To se nažalost više neće dogoditi. Morat ćemo se prisjećati jer je nemoguće zaboraviti trenutke provedene s njom. Bila je osoba koja je svoj dom pronašla u učionici... Imala sam priliku upoznati brojne ljude koji se bave različitim zanimanjima, ali nikada nisam vidjela da neko radi svoj posao s posvećenošću kao ona. Bila je zaljubljena u plemenitu ulogu svog zanimanja... Hvala Bam što ste nas naučili da vjerujemo u naše ciljeve, u mogućnosti i sposobnosti. Nikada neću zaboraviti posljednji čas prvog polugosišta prvog razreda kada ste govorili o našem znanju. 'No one can take that from you', govorili ste nam", poručila je.

Dženaza sekretarici Nisveti Kljunić bit će obavljena danas, nakon džume namaza, a direktoru i profesoru Nijazu Haliloviću, sutra u 13 sati nakon podne namaza.