Tužilaštvo KS
24

Tri osobe optužene pred sudom u Sarajevu zbog prisluškivanja Nermina Džindića 2021. godine

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog prisluškivanja Nermina Džindića, bivšeg ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je dana 20. decembra pred Općinskim sudom u Sarajevu podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog krivičnog djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", a u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje" štetu ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su u vremenskom periodu od mjeseca januara 2021. godine pa sve do 11.04.2021. godine djelovali na području Kantona Sarajevo, na način da ih je lice A.H. svjesno udružio sa ciljem počinjenja krivičnog djela "Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje", a kojem udruženju su kao članovi svjesni pripadnosti i zajedničkog kriminalnog cilja pristupili V.G i A.V.

Inače, prema ranijim pisanjima Klix.ba, riječ je o Aldenu Hoti.

Hot je tokom saslušanja priznao ovo krivično djelo.

Osumnjičenom Aldenu Hoti se optužnicom na teret stavlja da je počinio i krivična djela "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" i "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga".

Na rasvjetljavanju krivičnog djela radila su pod neposrednim nadzorom Tužilaštva ovlaštena službena lica Federalne uprave policije.

Za glavni pretres postupajući Kantonalni tužilac predložio je čitanje i uvid u 100 materijalnih i 14 potkrepljujućih dokaza te saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka.