Ročište za pritvor
239

Tužilaštvo iznijelo detalje monstruoznog ubistva u Sarajevu: Ubica uopšte nije poznavao žrtvu

A. L.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za određivanje pritvora Mirzi Duranu koji se sumnjiči da je ubio 60-godišnju N. S. na Ciglanama u Sarajevu.
Tužiteljica je danas, predlažući pritvor, iznijela nekoliko detalja zločina koji je zgrozio javnost u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

Kako je na početku ročišta kazano, Duran je 1997. godište, živi u naselju Bojnik, student je završne godine Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, nezaposlen i slabog imovinskog stanja.

Tužiteljica je kazala da Tužilaštvo KS traži pritvor iz tri posebna pritvorska razloga. Kako je navela, Tužilaštvo je u prijedlogu za pritvor dostavilo sve dokaze da je optuženi izvršio krivično djelo 'Ubistvo'. Kaže da postoji mogućnost da će optuženi boravkom na slobodi uticati na svjedoke i ometati dokaze.

"Radi se o jednom gnusnom zločinu. Nije identifikovan motiv, nije ustanovljeno da je optuženi povezan s žrtvom niti da ju je ikad ranije vidio. Jedina poveznica njega sa žrtvom je da njegov prijatelj živi vrata do vrata sa žrtvom, odnosno da su prve komšije", kazala je tužiteljica.

Dodala je da Tužilaštvo mora ispitati ulogu njegovog prijatelja i da li postoje druga lica koja su učestvovala u izvršenju krivičnog djela.

"Nije utvrđeno kako se optuženi nakon izvršenja krivičnog djela na Ciglanama vratio u naselje Bojnik. Prilikom pretresa njegove kuće u Bojniku pronađene su patike na kojima je krv. Tužilaštvo smatra da ovakav zločin optuženi nije mogao počiniti sam. U ovoj ranoj fazi istrage nije izvršeno vještačenje telefona, a kad to bude završeno znat će se više o tome da li je i ko pomagao optuženom", dodala je tužiteljica.

Ona kaže da postoji opravdana sumnja da će optuženi boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo. Zatim je opisalan detalje samog zločina.

"Oštećenoj je nanesen veći broj reznih rana na vratu, sa dva noža. To je rezultiralo iskrvarenjem žrtve. Kako sam maloprije rekla, motiv za ovo krivično djelo se ne zna. Optuženi je ušao kroz otvorena vrata. Prema iskazima svjedoka, žrtva je često u ljetnim danima ostavljala otvorena vrata zbog vrućine. Prema do sada skupljenim dokazima, sve ukazuje na to da se radi o jednom od najtežih krivičnih djela. Optuženi nije izazvan bilo čim od strane žrtve. Ušao je kroz otključana vrata i unakazio tijelo žrtve", kazala je.

Dodala je da je ovo krivično djelo izazvalo osudu i strah javnosti koja je sada zabrinuta za svoju i sigurnost svoje porodice. To je, kako je navela, još jedan od razloga da se odredi pritvor optuženom.

Kako je dodala, prijatelju optuženog Faris Bašić, u čijem stanu je bio kobne noći, je određen jednomjesečni pritvor i moli da se to uzme u obzir te da obojica ne budu u istoj pritvorskoj ustanovi.

Riječ je potom dobio branitelj optuženog Durana advokat Omar Mehmedbašić koji je kazao da se njegov branjenik ne sjeća ničega.

"Pozvat ćemo vještaka da se utvrdi uračunljivost mog branjenika. Mi se protivimo određivanju pritvora i molimo da se moj branjenik vrati u bolnicu gdje je već proveo tri dana zbog lošeg psihičkog stanja", kazao je Mehmedbašić.