Epilog akcije "Luna"
46

Tužilaštvo RS-a tvrdi da je 85 nabavljenih respiratora u koroni bilo neupotrebljivo

N. Ž.
SIPA istražuje sumnjive nabavke respiratora u RS-u tokom pandemije virusa Covid-19 (Foto: Klix.ba)
SIPA istražuje sumnjive nabavke respiratora u RS-u tokom pandemije virusa Covid-19 (Foto: Klix.ba)
U Banjoj Luci je danas državna Agencija za zaštitu i istrage (SIPA), zajedno s MUP-om Republike Srpske, provela akciju "Luna", a u njoj je priveden v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić.

Entitetsko javno tužilaštvo u Banja Luci se oglasilo nakon što je akcija okončana te su izneseni detalji koji su do sada poznati.

Kako su istakli, pretresi su se vršili u prostorijama FZORS, kao i u prostorijama firme Medietik d.o.o. Banja Luka, s kojom je sklopljen ugovor o nabavci respiratora.

"Prema do sada pribavljenim dokazima Tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v.d. direktora FZO zloupotrijebio svoj službeni položaj i izvršio javnu nabavku respiratora i medicinske opreme, a bez da je prethodno utvrdio tehničke spekcifikacije, vrstu i vrijednost i količinu medicinske opreme”, rekla je glasnogovornica tužilaštva u Banja Luci Dragica Tojagić.

Dalje je rečeno kako je od 165 nabavljenih respiratora, čak 85 bilo neupotrebljivo, prema rezultatima vještačenja.

“Na ovaj način firma ‘Medietik’ ostvarila je prihode u visini od oko 12 miliona maraka, dok je budžet RS oštećen za više od četiri miliona KM", dodala je Tojagić.

Podsjetimo, respiratori su kupljeni za 12,9 miliona KM, bez PDV-a. Inače, Dejan Kusturić je brat Bobana Kusturića, direktora Helikopterskog servisa Republike Srpske (RS).