Mezarje u Siminom Hanu
53

U Tuzli sahranjena dvojica migranata koji su se utopili u Drini, pročitana bolna poruka porodice

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Na mezarju Saraj u naselju Simin Han u Tuzli danas je klanjana dženaza i obavljen ukop dvojice Sirijaca - 15-godišnjeg Mustafe (Abdulmajid) Mohammada i 20-godišnjeg Abdulwaheda (Hasan) Ammara. Oni su se prije nekoliko dana utopili u rijeci Drini, prilikom pada sa čamca koji je prevozio migrante.

U prisustvu građana Tuzle i državljana Italije danas je na mjesnom mezarju u prigradskom dijelu Tuzle obavljen ukop dvojice migranata koji su u potrazi za boljim sutra krenuli iz Sirije. Nažalost, smrt ih je zadesila u rijeci Drini prilikom pada sa čamca na kojem su se nalazili uz veću grupu osoba.

Njihova tijela su nedavno identificirana, a želja porodice koja se nalazi u izbjegličkom kampu u Turskoj je bila da se sahrane u Bosni i Hercegovini. Dostojanstveno, kako su to i zaslužili.

Nešto prije klanjanja dženaze pročitana je prilično uznemirujuća poruka članova porodice koja je posredstvom video prijenosa pratila ukop najmilijih.

"Nosili su veliku nadu u srcima za bolji život. Ostavili su svoju domovinu i voljene iza sebe u potrazi za boljom prilikom. Sanjali su o učenju i mjestu koje prepoznaje njihove sposobnosti, gdje bi mogli izgraditi bolju budućnost za sebe i svoje porodice, koje su oduvijek sanjale o dostojanstvenom životu. Putovanje koje su započeli s velikom nadom pokazalo se surovijim, nego što su ikada mogli zamisliti. Na putu ka Evropi njihovi životi su ugašeni prije nego što su mogli ostvariti svoje snove, ostavljajući za sobom bolnu uspomenu i neispunjenu nadu", navedeno je u poruci porodice stradalih.

Dvije dženaze-namaz danas su predvodili Esmir ef. Hasanović i Edib ef. Avdić. Inače, na ovom mezarju ranije je ukopan 24-godišnji Afganistanac Jawed Nazari, čiji je život okončan u rijeci Savi, na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kao što je poznato od ranije, dvojica danas ukopanih migranata su se utopili u rijeci Drini nakon pada sa čamca na kojem se nalazilo 30 osoba. Od toga broja 12 ih se utopilo, a 11 je identificirano izuzev jedne osobe. Devet je sahranjeno u Srbiji, dok je dvoje na tlu Bosne i Hercegovine.