Postupak se ponavlja
56

Ukinuta osuđujuća presuda Amiru Kujoviću zbog nesreće na Palama u kojoj su stradali supružnici Hršum

S. Š.
Fotografija sa mjesta nesreće 2020. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija sa mjesta nesreće 2020. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je prvostepenu presudu Amiru Kujoviću (40) iz Sarajeva, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Hršum s Pala te teško povrijeđena njegova saputnica Amina Rondić.
Postupak će, nakon ove odluke vrhovnog suda, biti vraćen na ponovno suđenje.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudio je u maju 2022. godine Amira Kujovića na osam godina zatvora i dvije godine zabrane upravljanja motornim vozilom zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su 2020. godine, na putu Ljubogošta-Pale, poginuli supružnici Danijela i Dario Hršum.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, optuženi nije prilagodio brzinu uslovima na putu, navedeno je i da je na mjestu gdje je ograničenje 60 vozio 75 kilometara na sat te da je svjesno prešao u lijevu traku i izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Sud je, također, ustanovio da je Kujović vozio pod dejstvom alkohola u krvi od 0,3 promila, te da u momentu nesreće nije imao vozačku dozvolu. Ono što je Klix.ba tada također saznao nakon završenog uviđaja o kobnoj nesreći, jeste da je krivac tada bio i pod utjecajem opojnih droga, međutim nije poznato da li je to utvrđeno tokom sudskog procesa.

Kao olakšavajuću okolnost, Sud je uzeo to što je optuženi pomogao u izvlačenju žrtava iz vozila, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.